Ο μικρός διαστημικός σταθμός-εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 (Ουράνιο Παλάτι-1) της Κίνας, που θα πέσει φέτος στη Γη, δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου, ούτε αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους, καθησύχασε ένας ανώτερος αεροδιαστημικός Κινέζος μηχανικός, μετά από φόβους δυτικών αναλυτών ότι ο σταθμός θα πέσει στα…κεφάλια μας.
Το προσωρινό διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένα παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν ανησυχίες ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.
«Παρακολουθούμε συνεχώς τον Τιανγκόνγκ-1 και θα του επιτρέψουμε να πέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και τα απομεινάρια του θα πέσουν σε προκαθορισμένη περιοχή της θάλασσας, χωρίς να συνιστούν οποιονδήποτε κίνδυνο» ανέφερε ο Κινέζος μηχανικός. Ο σταθμός αναμένεται να «βουτήξει» στον Νότιο Ειρηνικό ωκεανό, στην ίδια περιοχή όπου είχαν πέσει στο παρελθόν αμερικανικές και αμερικανικές διαστημοσυσκευές.
Η προώθηση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί εθνική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια διαστημική δύναμη. Αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνο ειρηνική διάσταση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό περιλαμβάνει και μια κρυφή στρατιωτική συνιστώσα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είναι πουλί; Είναι ο Διαστημικός Σταθμός; Μήπως και τα δύο; (Εικόνα)
Ο Δράκος της SpaceX «έδεσε» για δεύτερη φορά στον ΔΔΣ (Βίντεο)
Ο διαστημικός περίπατος του Πόντιου «Ήρωα» της Ρωσίας