«Το 2018 να είναι η χρονιά όπου η χώρα μας θα κάνει βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και η χρονιά που θα μας δει να ανακτάμε την πολιτική και οικονομική μας κυριαρχία».
Αυτή την ευχή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, καθώς και η γείτονα έχει υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων.
«Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ανασκευάσει τις ακραίες δηλώσεις του παρελθόντος, «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε τη στιγμή» τόνισε.
Μέχρι το καλοκαίρι οπότε και συνέρχεται η συνοδός του ΝΑΤΟ μπορούμε να φτάσουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεχτής λύσης, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η εθνική στάση με την οποία η χώρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, στις δηλώσεις του πριν από δύο ημέρες για την πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, και είναι εκείνη που διατυπώθηκε από την τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2007-2008) στο Βουκουρέστι».
Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν οι κοντόφθαλμες, τοποθετήσεις οδήγησαν σε αποτυχία.
«Βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση, των διαπραγματεύσεων, θα δούμε και την άλλη πλευρά και από εκεί και πέρα θα γίνουν τα βήματα για την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε «θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση».
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο που εισαγάγεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πολυνομοσχέδιο δεν εμπεριέχει δημοσιονομικά μέτρα, για πρώτη φορά κλείνει αξιολόγηση χωρίς μέτρα, και αυτό σηματοδοτεί ένα σταθμό. Σηματοδοτεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, επιτύχαμε και έχουμε υπερβεί το στόχο για το πλεόνασμα και αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο». Επανέλαβε ότι στα θεσμικά μέτρα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο κάποια είναι υπό συζήτηση, κάποια είναι αναγκαία, και κάποια είναι προϊόν συμβιβασμού, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πολιτική δυσκολία.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως τα προγράμματα (δημοσιονομικής προσαρμογής) δημιούργησαν κοινωνικές αδικίες, ωστόσο η κυβέρνηση όπως και το 2016 έτσι και το 2017 με τις παρεμβάσεις της κατάφερε να αμβλύνει τις ανισότητες.
Για τους πλειστηριασμούς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως υπάρχει προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ενώ για τις απαιτήσεις των θεσμών για πλειστηριασμούς και από το Δημόσιο τόνισε ότι «το Δημόσιο ποτέ δεν επισπεύδει πλειστηριασμούς, δεν έχει τη λογική της επιθετικής είσπραξης, δεν είχε και δεν πρόκειται να έχει επιθετική πολιτική».
«Το 2009 έγιναν 50.000 πλειστηριασμοί, κυρίως για μεγάλα δάνεια, αλλά κάποια αφορούσαν και δάνεια λαϊκών οικογενειών. Δεν βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, έχουμε θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τη λαϊκή κατοικία, είναι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, αλλά οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους. Δεν είναι το ίδιο ένα δάνειο 200.000 ευρώ και 5 εκατομμύριων- για αυτά πρέπει να είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί, να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί καθώς έτσι θα βοηθηθεί και το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία γενικά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τις σχέσεις κυβέρνησης –Στουρνάρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε πως δεν υπάρχει καμία κόντρα, «Σεβόμαστε την λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο του καταστατικού που πρέπει να λειτουργεί. Οφείλει να στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης- τα λεγόμενα του διοικητή (περί προληπτικής γραμμής στήριξης) θα έλεγε κάποιος πως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Να προσέχει και ο διοικητής και η κυβέρνηση να μην μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου» τόνισε μεταξύ άλλων και ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη να συνεννοείται με την κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Απέκλεισε εκ νέου κάθε πιθανότητα για 4ο Μνημόνιο. Δανειακή συμφωνία δεν θα υπάρξει με τους εταίρους είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε πως «αυτό που θα συζητηθεί με τους δανειστές είναι ο τρόπος να εξέλθουμε στις αγορές». «Επιθυμούμε αυτοδύναμη έξοδο και θα πάμε και καλά, με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας» είπε μεταξύ άλλων και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα stress test των τραπεζών.
Για το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ή διοικητικής απέλασης των 8 αξιωματικών που έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, έχει κλείσει το θέμα. Συζητάμε εάν και κατά πόσο δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής ασυλίας».
Για τους λόγους που η κυβέρνηση άσκησε την αίτηση ακύρωσης του ασύλου, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως επειδή το θέμα έχει ευρύτερες συνέπειες και απολήξεις θα πρέπει να κριθεί σε τρίτο βαθμό, δηλαδή από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να μην υπάρξει σκιά.
Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για απέλαση των 8 στρατιωτικών, καθώς δεν τέθηκε ούτε από τον κ. Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μπέττυ Μπαζιάνα για όλα: «Κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα κι οργή» (pics)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Αμερικανοί θέλουν να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και γιατί
AKOMA: Απίστευτη δήλωση από Λεβέντη: «O Τσίπρας βγάζει τη Μπαζιάνα «στο κλαρί»»