Δήλωση Ζάεφ: Η λύση για το όνομα να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια «Μακεδόνων» και Ελλήνων

Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ πιστεύει πως στα μέσα του 2018 θα βρεθεί λύση στην 25ετη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας του και την ενεργοποίηση της πρόσκλησης συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ. Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας, επανέλαβε πως το θέμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του είναι ακόμα ανοιχτό.

«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας, διότι θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες, ενώ ο λαός, θα είναι αυτός που θα βρίσκεται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι προετοιμασμένοι γι ‘αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε ο Ζάεφ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση καλών σχέσεων και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Διαλλακτικός ο Ζάεφ, εμπρηστικός ο Ντιμιτρόφ
Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού της FYROM είναι σαφώς πιο διαλλακτική από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέβασε το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.  «Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξουν, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να “αγγίξουμε” την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι «το ζήτημα (σ.σ.: το ονοματολογικό) δεν μπορεί να επιλυθεί εάν μια πλευρά αισθάνεται νικημένη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει. Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις η “Μακεδονία” προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για εμένα, αυτή η διαδικασία είναι μια κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και έχω μια κατανόηση για εκείνους που αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί μέρος της είναι και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνο ελληνική. Ένα μέρος της είναι στην επικράτεια ενός τρίτου κράτους (σ.σ.: προφανώς εννοεί τη Βουλγαρία). Κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή αποκλειστικότητα του όρου “Μακεδονία”. Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε “είμαι Μακεδόνας”».

Ερωτηθείς, δε, από έναν Έλληνα δημοσιογράφο εάν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν απαντήσω, δεν θα προσφέρω καλές υπηρεσίες σε κανένα από τα δύο μέρη».

«Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχουν συζητήσεις που προκαλούν σύγχυση. Ορισμένα θέματα που ονομάστηκαν “αλυτρωτισμός” επιλύθηκαν το 1992, αλλά και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιερώνυμος για συλλαλητήριο: «Όποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να συμμετάσχει» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» Βούλτεψη στις Παρεμβάσεις: Μυστική συμφωνία Τσίπρα για να δώσει την «Μακεδονία»

AKOMA: Τα πάντα για το συλλαλητήριο της Κυριακής – Στην Ερμού η εξέδρα με ομιλητές Μίκη Θεοδωράκη, Κασιμάτη και τρεις Μητροπολίτες