Τζανακόπουλος κατά Μίκη Θεοδωράκη: “Θλιβερή εξέλιξη οι μισαλλόδοξες και ακραίες θέσεις του”

Τζανακόπουλος

“Θλιβερή” εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Παράλληλα τόνισε ότι “είναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική” σχολιάζοντας το σύνθημα του συλλαλητηρίου πως η “Μακεδονία είναι Ελληνική”.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, o κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», αναφερόμενος στα όσα ζήτησαν οι διαδηλωτές για μη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε αν το σύνθημα αυτό είναι μία θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Ως προς το συλλαλητήριο, ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε αναλυτικά ότι «υπάρχει μία ευθύνη, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων να εξηγήσουν πού βρισκόμαστε μετά το 1992 και με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την καταδίκη της χώρας μας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη «συνολική στάση την οποία κράτησε η κυβέρνηση την περίοδο 2007-2008» και τόνισε ότι απαιτείται «νηφαλιότητα και ψυχραιμία για την κατάσταση την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια: το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου, δηλαδή καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των γειτόνων μας, είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει και πρέπει να την υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Από κει και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και ως πολιτική δύναμη και ως πολίτης» τόνισε.

«Ο Μητσοτάκης να πει με σαφήνεια τη θέση του»
Ερωτηθείς αν το συλλαλητήριο έστειλε μήνυμα ότι έχει αρθεί η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπός της είπε ότι το μήνυμα δεν ήταν αυτό, αλλά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, αντί να βγάζει συμπεράσματα, πρέπει να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτή την πολιτική θέση», δηλαδή την μη χρήση του όρου Μακεδονία.

Έθεσε δε το ερώτημα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν διαγράφει όλα όσα η παράταξή του έκανε από το 2007 μέχρι σήμερα ή θεωρεί ότι η μοναδική θέση η οποία είναι ρεαλιστική, πραγματιστική και μπορεί να οδηγήσει σε λύση είναι αυτή που και στις προγραμματικές δηλώσεις του 2007 ψήφισε η κυβέρνηση Καραμανλή και το 2012, επίσης στις προγραμματικές δηλώσεις, ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά».

«Ως προς αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης και να αφήσει τις γενικότητες, να αφήσει αυτή την απίστευτη μετατόπιση, τον απίστευτο καιροσκοπισμό, ο οποίος τον διακρίνει ιδίως αυτές τις τελευταίες 20 μέρες, μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από ότι κάνουν οι κυβερνήσεις εδώ και 10 χρόνια»
Αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της είπε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε τίποτα διαφορετικό από την στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κανένα νέο δεδομένο στην διαπραγμάτευση με τους γείτονες, δεν υπήρχε κανένα νέο για να προχωρήσουμε σε ενημέρωση για να πούμε γνωστά πράγματα» ανέφερε, απαντώντας στην κριτική για έλλειμμα ενημέρωσης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε δε, ότι μετά την συζήτηση με τον κ. Ζάεφ, «όταν είδαμε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, το πρώτο που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε τετ-α-τετ συζητήσεις, στις οποίες συζητήθηκε εφ΄όλης της ύλης το ζήτημα του ονοματολογικού και η πορεία των διαπραγματεύσεων».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «ο κ. Μητσοτάκης, προσχηματικά και επειδή θεωρεί ότι θα έχει κομματικά και πολιτικά οφέλη, από την υποστήριξη συλλαλητηρίων με τα οποία ο ίδιος πολιτικά δεν συμφωνεί, θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Καμία ανησυχία για Καμμένο
Για την στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το γεγονός ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης εκφράζει επιφυλάξεις, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθέτηση επί της διαπραγμάτευσης, που εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση «θα είναι λύση που θα δώσει τη δυνατότητα για την ευρύτερη κοινοβουλευτική και πολιτική συναίνεση». Υπενθύμισε επίσης, ότι ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του προς τον υπουργό Εξωτερικών και έχει δηλώσει με σαφήνεια «ότι εκείνος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Για τις θέσεις του κ. Καμμένου αναφορικά με το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σεβόμαστε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε, αλλά, όπως είπε, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αγωνία του κόσμου και διαφορετικό, η προσπάθεια να καπηλευθούν αυτή την αγωνία ή να την εκμεταλλευθούν για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους διάφορα ακραία στοιχεία, τα οποία έδωσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τόνο στην χθεσινή συγκέντρωση, παρατήρησε.

Η Μακεδονία δεν είναι μόνο Ελληνική
Για το σύνθημα ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότιείναι γνωστό ότι η γεωγραφική περιοχή ανήκει σε διαφορετικά κράτη και αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί παρά την λαμβάνει υπόψη της η ελληνική εξωτερική πολιτική. Και πρόσθεσε: «Όλοι οι λαοί έχουν μία ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από τον άλλον την ταυτότητά του» κι αναφέρθηκε στις διαφορετικές εθνικές ομάδες στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί και στον γεωγραφικό χώρο.

«Θλιβερή εξέλιξη η παρουσία Θεοδωράκη»
Ερωτηθείς για την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μία θλιβερή εξέλιξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται για τις πολιτικές του απόψεις, για την πολιτική του στάση».

Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι «δεν ήταν μία ορθή επιλογή αυτή την οποία έκανε ο κ. Θεοδωράκης, να εμφανιστεί χθες και να μιλήσει μάλιστα με τον τρόπο που μίλησε. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό, ο οποίος είναι και ο πιο επικίνδυνος κατά τη γνώμη του, αναφερόταν και στον ίδιο τον εαυτό του και στο ίδιο του το παρελθόν. Δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισαν, τον χαιρέτισαν, τον επαίνεσαν ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες της ελληνικής πολιτικής ζωής», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς το αίτημα για δημοψήφισμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι «δεν υπάρχει λόγος ή επιχείρημα το οποίο να συνηγορεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Καμμένος για συλλαλητήριο: «Ρεζίλι η ΕΛ.ΑΣ. με την εκτίμηση για 140.000 διαδηλωτές»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβες» Μπουτάρη για συλλαλητήριο, Θεοδωράκη και Σκοπιανό: «Σωστό το Νέα Μακεδονία» (video)

ΑΚΟΜΑ: Τόσκας για τον κόσμο στο συλλαλητήριο: «Ακριβή τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.» (video)