Κομβικό σημείο στις αλλαγές που έρχονται το Μάιο στο νόμο «Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων αιτηθούν ή όσων έχουν αιτηθεί υπαγωγή στον νόμο και αναμένουν ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.
Δανειστές και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι θα πρέπει οι πιστωτές να έχουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας ώστε να αποκλείονται όσοι ενώ έχουν δεν πληρώνουν.
Για το σκοπό αυτό, οι οφειλέτες θα παραιτούνται του δικαιώματός τους για τραπεζικό απόρρητο κι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα έχουν πρόσβαση και θα αναζητούν στοιχεία οικονομικής κατάστασης ακόμα και σε βάθος χρόνου.
Οι αιτήσεις θα περνούν από το μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής που θα συσταθεί. Η άρση του απορρήτου θα ξεκινήσει από όσους θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο το τρέχον έτος κι αμέσως μετά θα επεκταθεί και σε εκείνους των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί.
Η λογική αυτής της αλλαγής έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορούν να αποκλείονται εξ αρχής οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, ενώ έχουν οφειλές, διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα ή διαθέτουν ακίνητη περιουσία ακόμη και εκτός Ελλάδος και την οποία αποκρύπτουν.
Παράλληλα ο έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα ειρηνοδικεία θα γίνει πιο ουσιαστικός ώστε να απορρίπτονται εξ αρχής όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι (τράπεζες-Δημόσιο-ιδιώτες) θα υποχρεούνται οι ίδιοι να παρέχουν τα αναγκαία έγγραφα στο δικαστήριο αντί του οφειλέτη.
Σήμερα στις γραμματείες των ειρηνοδικείων γίνεται απλά ένας τυπικός έλεγχος για την πληρότητα των δικαιολογητικών του φακέλου, χωρίς να εξετάζεται αν τα στοιχεία δικαιολογούν την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον νόμο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται προστασία μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που παίρνει αρκετό χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΟΣΑ: Πρωταθλητές οι Έλληνες στην Ευρώπη σε ώρες εργασίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαγραφές δανείων 3-4 δισ. ευρώ σχεδιάζουν φέτος οι τράπεζες