Η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής είναι η μόνη θεσμική οδός για την υπόθεση Novartis τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας όλους όσοι μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο «παρά να κραυγάζουν ενοχή ή συγκάλυψη».
Αν και, όπως είπε, «δεν είμαι νομικός» υποστήριξε ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή.
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει μάλλον καθόλου τους εμπλεκόμενους. Όποιος αντί να μιλάει για διερεύνηση αλήθειας αλλά μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν κάνει παρά να κραυγάζει ενοχή ή συγκάλυψη».
«Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί “κατά την άσκηση των καθηκόντων” γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος. Η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον λαό η Novartis. «Δεν θα κάνουμε εμείς όσα έκαναν Σαμαράς-Βενιζέλος για την παραίτηση από αποζημιώσεις στην υπόθεση Siemens».
Ο Μητσοτάκης να μιλήσει με ονόματα για τη σκευωρία
Στη συνέχεια επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν έχει ξανασυμβεί να διασύρονται εισαγγελική λειτουργοί επειδή εκτελούν το λειτούργημά τους». «Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο Μητσοτάκης να μιλήσει με ονόματα. Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται, να μας πει ποιος είναι αυτός που έχει την τεράστια υπερεθνική δύναμη και ενέπλεξε το FBI, την αμερικανική δικαιοσύνη κ.α. Αν δεν έχει απαντήσεις, που δεν της έχει, ας μην τολμήσει ξανά να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας. Αν του έχει μείνει ελάχιστη αξιοπρέπεια να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας».
«Αν και πιστεύω ότι δεν του έχει μείνει πολιτικό σθένος να το κάνει γιατί είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του» συνέχισε κάνοντας έμμεση αναφορά στην απόφαση για διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου λόγω των όσων είπε για τον Άδωνη Γεωργιάδη.
«Κασέτα τα περί πολιτικής δίωξης»
Ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» όσον αφορά την υπόθεση Novartis τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι και ένας από τους λόγους που κατέληξε η χώρα εκεί που κατέληξε.
Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έκανε λόγο για «δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιάνεται στα πράσα» και προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε γνωστή κασέτα πολιτικής δίωξης και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τετριμμένα, τοξικά, υπονομευτικά».
«Άλλο η πολιτική εκτίμηση άλλο η πολιτική εικασία και άλλων να είμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών σε μια ογκώδη δικογραφία» είπε ο πρωθυπουργός.
Έκανε ακόμα λόγο για μια μεγάλη ευθύνη για την Αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες «αλλά και για κάθε δημοκρατική δύναμη και για κάθε Έλληνα που κατανοεί τον πατριωτισμό ως ευθύνη».
Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για «απαρέγκλητη τήρηση των διαδικασιών» συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται νηφαηλιότητα και ψυχραιμία στην αποκάλυψη της αλήθειας».
Επιχείρησε, δε, να υποστηρίξει ότι αυτό θα γίνει «χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια αλλά με θάρρος και συναίσθηση αλλά και της εθνικής ευθύνης. «Είναι ξένος ο πολιτικός στόχος να εξοντώσουμε πολιτικούς αντιπάλους» είπε αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγεές των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς ».
«Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Με αυτούς τους συμμάχους θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία – είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της κοινωνίας».
Στα 23 δισ. η ζημιά από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων την οχταετία 2002-2010
«Στα χρόνια του μνημονίου, παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως η κατασπάθιση και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύβρις απέναντι σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και την ζωή των παιδιών του», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, κανείς δεν ξέρει πόσο στοίχισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ».
Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισ. ευρώ, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για το 2002-2010 η ζημιά για το Δημόσιο είναι 23 δισ. δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν, πάνω από το 10% του ΑΕΠ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».
«Αν αυτά τα 23 δισ είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια γενικά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Το πιο ανήθικο είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά, την ώρα που έκοβαν μισθούς και επέβαλαν φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τους δικούς τους επιχειρηματίες», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του “μαζί τα φάγαμε”, δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ξέρουμε ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη».
«Να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος της ημέρας η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και τότε ο καθένας θα αναλάβει αυτό που του αναλογεί» κατέληξε την αναφορά του στο θέμα ο κ. Τσίπρας.
Έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο
Επιχείρησε, παράλληλα, να πείσει ότι όλα όσα συμβαίνουν με την υπόθεση Novartis «δεν θα επιτρέψουμε να μας αποσπάσουν από τον στρατηγικό σχεδιασμό» κάνοντας αναφορά στα θέματα της οικονομίας.
Υποστήριξε ότι «αυτός ο δρόμος αν και δύσβατος φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του για οριστική έξοδο από μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο». «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε τη σελίδα της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας». Ως δείκτη επικαλέστηκε, μάλιστα, την έξοδο στις αγορές χρήματος «με επιτόκιο που μας οδηγεί σε χρόνια που δεν υπήρχε ως έννοια η κρίση».
«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο,. χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για το λαό» κατέληξε την αναφορά του στην οικονομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυρά ΥΠΕΞ κατά Αγκυρας για παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άδωνις: «Αποτέλεσμα της χυδαίας στοχοποίησης της Μαρέβας η επίθεση στην επιχείρησή της»
ΑΚΟΜΑ: Ντόρα κατά ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στη Μαρέβα Μητσοτάκη