Σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσφορία για το όνομα των Σκοπίων δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου με αφορμή το χθεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα: “Η Μακεδονία ανήκει σε μας και μόνο σε μας” (Spiegel Online), “Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία” (Τaz), “Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ονομασίας της “Μακεδονίας” (Zeit Online), “Γιατί ξαφνικά οι Έλληνες είναι τόσο οργισμένοι” (Bild), “Η παράλογη αντιπαράθεση για το όνομα Μακεδονία” (Handelsblatt).
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; διερωτάται η Bild σε άρθρο με τίτλο “Γιατί οι Έλληνες είναι ξαφνικά τόσο οργισμένοι”. Η εφημερίδα παρατηρεί: “Ούτε καν η σκληρή πολιτική λιτότητας και η οικονομική κρίση δεν κατάφεραν να κατεβάσουν τόσο κόσμο στους δρόμους για να εκφράσει την οργή του. Φαίνεται τρελό; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές άδραξαν την ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση Τσίπρα. Το παρών στην διαδήλωση έδωσαν συντηρητικοί και ακροδεξιοί πολιτικοί καθώς και υποστηρικτές της “Χρυσής Αυγής”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην παρούσα φάση οι ΑΝΕΛ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν μια πιθανή συμφωνία για το όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Η μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας”.
Handelsblatt: “Η παράλογη αντιπαράθεση για το όνομα Μακεδονία”
Η εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι “η διένεξη για την ονομασία είναι για πολλούς Έλληνες συναισθηματικό ζήτημα. Εκτός Βαλκανίων το ζήτημα προκαλεί κοροϊδευτικά χαμόγελα και προσκρούει σε έλλειψη κατανόησης. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται ωστόσο σοβαρά από πολιτικούς, ειδικούς σε ζητήματα ασφαλείας, μιας και πρόκειται για την σταθερότητα των Βαλκανίων και τον ανταγωνισμό Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην περιοχή”. Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή καθοριστική παρουσία και ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία προειδοποίησε για “εθνική καταστροφή” τονίζοντας ότι “ποτέ δεν πρέπει να αποδεχθούμε την ύπαρξη μιας άλλης Μακεδονίας”. Και η εφημερίδα καταλήγει: “Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αποσύρει το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μια ένταξη που καλείται να συμβάλει στην σταθερότητα των Βαλκανίων. Στόχος των ΗΠΑ είναι να φέρουν τα Σκόπια πιο κοντά στη Δύση και να περιορίσουν την επιρροή των Ρώσων στην περιοχή. Για τον έλληνα πρωθυπουργό η επίλυση του ζητήματος θα αποτελούσε σημαντική επιτυχία”.
Τaz: “Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία”
Το Spiegel Online επισημαίνει: “Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αγνοήσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού; Επισήμως η κυβέρνηση υποβαθμίζει την επίδραση του συλλαλητηρίου στην εξωτερική της πολιτική. Ωστόσο το μέγεθος του συλλαλητηρίου δεν μπορεί να αγνοηθεί τόσο εύκολα. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά τη δύναμη του δρόμου. Στο κάτω κάτω και ο ίδιος αναρριχήθηκε στην εξουσία χάρη στο κλίμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας έναντι του κατεστημένου”.
H Tageszeitung αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην ομιλία Θεοδωράκη και τις προειδοποιήσεις του ότι το όνομα της γειτονικής χώρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνει τη λέξη “Μακεδονία”. Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: “Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναζητούσε με διαπραγματεύσεις συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος, τα περισσότερα ελληνικά κόμματα μιλούσαν για “προδοσία”. O τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η ορθόδοξη εκκλησία καλούσαν σε μαζικές διαδηλώσεις. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Κορυφαίοι πολιτικοί απείχαν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε Πρωτοχρονιά με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή διχασμένη εμφανίζεται και η εκκλησία. Την πρώτη διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη απέφυγε να την στηρίξει, ενώ στο συλλαλητήριο της Αθήνας το παρών έδωσαν μερικοί μόλις επίσκοποι. Η διαδήλωση στην Αθήνα ήταν μια δοκιμή για το κατά πόσο το ζήτημα της ονομασίας είναι ακόμα σε θέση να κινητοποιήσει τις μάζες. Οι διοργανωτές μιλούν για 1,5 εκ. κόσμο, εκτίμηση μάλλον υπερβολική. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας οι διαδηλωτές ήταν περίπου 140.000″.
H εφημερίδα Volksstimme σημειώνει: “Μπροστά στον κίνδυνο απόλυτης απομόνωσης η ΠΓΔΜ είναι μάλλον απίθανο να θέσει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα. Αδιάφορο αν η χώρα ονομάζεται “Δημοκρατία Σκοπίων” η “Βόρεια Μακεδονία”. Για την Ελλάδα οι σταθερές σχέσεις με τη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, διότι έτσι διευρύνεται ο διάδρομος προς τον πυρήνα της ΕΕ στην δυτική Ευρώπη. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι μια δίκαιη συμφωνία”.
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι έγραψαν – Το συλλαλητήριο της Αθήνας πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Τόσκας για τον κόσμο στο συλλαλητήριο: «Ακριβή τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.» (video)
Δ. Καμμένος για συλλαλητήριο: «Ρεζίλι η ΕΛ.ΑΣ. με την εκτίμηση για 140.000 διαδηλωτές»