Η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κρίνει τον χρόνο κατά τον οποίο θα ξεκλειδώσει η δόση των 5,7 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Οι δανειστές για να ανάψουν το πράσινο φως θα πρέπει να διαπιστώσουν κατά πόσο διεξάγονται ομαλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αν επεκτείνονται γεωγραφικά.
Σήμερα, μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί περισσότερα από 200 ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Και όλα μόνο σε μία μέρα, στοιχείο που δεί χνει ότι η πίεση των δανειστών αποδίδει.
Καθημερινά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανεβαίνουν νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων όλων των κατηγοριών, σπίτια, οικόπεδα, γραφεία, αγροτεμάχια, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.ά. Μέχρι χθες είχαν φθάσει τις 2.267 – θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Την επόμενη Τετάρτη 7 Μαρτίου θα γίνουν 329 εκποιήσεις ακινήτων, ενώ για ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί ήδη 886 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όταν μία εβδομάδα νωρίτερα ήταν 639.
Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν αρχίσει να διενεργούν μέσω της πλατφόρμας του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειας. Περισσότεροι από 300 έχουν πιστοποιηθεί, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης, καθώς λήγει η αποχή τους.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των δανειστών για έναρξη του έτους με περίπου 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα έχουν διαψευστεί, αλλά από τον επόμενο μήνα τα δεδομένα δίνουν αυξημένες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Στους κόλπους των τραπεζιτών οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Ορισμένες πηγές θέτουν τον πήχη άνω των 10.000 πλειστηριασμών φέτος, φτάνοντας ακόμα και τις 12.000, ενώ άλλες, πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις χαμηλώνουν τις προσδοκίες στη ζώνη των 5.000- 6.000 πλειστηριασμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ στη φορολοταρία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Γδάρσιμο»: Έως 9 «χαράτσια» θα πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι τον Μάρτιο
ΑΚΟΜΑ: Τι κρύβεται πίσω από τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων