Στα άκρα η κόντρα Ιβάνοφ-Ζάεφ για διευρυμένη χρήση της αλβανικής γλώσσας στα Σκόπια (video)

Σκόπια

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων βάζει ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο περί διεύρυνσης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Σε διάγγελμά του αργά το βράδυ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε χθες, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο αποψινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν πάει Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση από Eρντογάν: «Έρχεται Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος!»

ΑΚΟΜΑ: Σοκαριστικό: Αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό στην Καλιφόρνια (Βίντεο)