Στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στο τι ελπίζει να γίνει από εδώ και πέρα αναφέρθηκε εκτενώς ο Πάνος Καμμένος, στο “Καλημέρα Ελλάδα” του Γιώργου Παπαδάκη.
Ο υπουργός Άμυνας έστειλε μήνυμα στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι «την πολιτική στο υπουργείο Άμυνας την χαράζω εγώ».
«Η υποχρέωση του υπουργού Άμυνας είναι να μιλάει όταν χρειάζεται», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόταση ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.
Όταν ρωτήθηκε αν η απουσία του ήταν για να δείξει την δυσαρέσκειά του απάντησε: «Όταν έχω να πω κάτι και έχω να διαφωνήσω κάπου το κάνω δημόσια. Με τον πρωθυπουργό είμαστε σε πλήρη ταύτιση. Στο θέμα των στρατιωτικών έχω υποχρέωση εγώ να χαράζω την πολιτική και έχω απόλυτη ταύτιση με τον πρωθυπουργό. Μίλησα για ομηρία και δυστυχώς δικαιώθηκα. Και ο Μητσοτάκης για ομηρία μίλησε από την Ορεστιάδα».
Αιτιολογώντας γιατί τους αποκαλεί ομήρους είπε: «Είναι όμηροι γιατί βρίσκονται σε μια κλειστή φυλακή υψίστης ασφαλείας για ένα παράπτωμα από αυτά που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν ως απλά περιστατικά με την παρέμβαση ταξιάρχων από τις δυο πλευρές. Όταν είδα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν λειτούργησαν κι οι Έλληνες αξιωματικοί μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, κατάλαβα ότι πρόκειται περί ομηρίας. Είναι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επί 26 μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα κι είναι και νατοϊκοί αξιωματικοί».
Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα εισακούσει τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη Βάρνα, ο οποίος ζήτησε τον άμεσο επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και μάλιστα πριν από το Πάσχα.
Όχι στον όρο «Μακεδονία»
Στη συνέχεια εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με οποιαδήποτε συμφωνία με την πΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
«Οι ΑΝΕΛ δεν δεχόμαστε το “Μακεδονία” και κανένα παράγωγο για το Σκοπιανό. Θα εμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου “Μακεδονία” για τα Σκόπια», είπε.
Ερωτηθείς επανειλημμένως, αν αυτή η θέση συνεπάγεται πολιτική ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απάντησε: «Για να έρθει πρόταση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα πρέπει τα Σκόπια να πάνε σε αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό συνεπάγεται εκλογές στη γείτονα. Αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, τότε και μόνο τότε θα έρθει πρόταση για το όνομα στη Βουλή. Μια τέτοια πρόταση θα την καταψηφίσουμε. Και αν χρειαστεί, τότε και με άλλο τρόπο θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία. Εάν φτάσουμε στο σημείο εκείνο θα το δούμε. Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και δική μου. Εμείς έχουμε αποφασίσει να πάμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος».
Πρόσθεσε ότι: «Εκτιμώ πως λύση στο Σκοπιανό δεν θα υπάρξει πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, γιατί απλά δεν πρόκειται να έχουν γίνει μέχρι τότε εκλογές στα Σκόπια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Σκουρλέτης για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς: «Προέχει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δήλωση Αυλωνίτου: «Δεν ήταν λάθος του πρωθυπουργού το Gorna Macedonija»
ΑΚΟΜΑ: Τζανακόπουλος: «Η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και της λογικής»