Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Βάρνας και για την ομόθυμη στάση της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων εξέφρασε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα. Είναι σαφής η ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ και αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σημείωσε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι Ελληνες στρατιωτικοί, τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία».
«Να απαντήσει η τουρκική κυβέρνηση για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο ονοματολογικό είπε ότι «η κυβέρνηση υπερασπίζεται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά την επίλυση του ζητήματος με τη γείτονα».
Καταλόγισε μάλιστα με αφορμή το θέμα αυτό «ανευθυνότητα στον Κ. Μητσοτάκη.
«Μνημείο ανευθυνότητας η διαρκής προσπάθεια υπεκφυγής από τον κ. Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση στα πλαίσια της εθνικής γραμμής αλλά και αρνούμενος να δεχθεί αυτοπροσώπως την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ».
Σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τον κίνδυνο κορύφωσης αυτών ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών» και ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης λέγοντας πως «αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική διαδικασία που απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής και θεσμικής υπευθυνότητας». Ασκησε μάλιστα δριμεία κριτική στη ΝΔ για το θέμα λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους. Η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ χαρακτηρίζει μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό γιατί η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες. Θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των Υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει πάλι πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης για Σκοπιανό: «Επιβεβλημένες οι συναντήσεις Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαυραγάνης για νέο ΚΟΚ: «Δεν είναι εισπρακτικό το ζήτημα, προέχει η ανθρώπινη ζωή»
ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη-Κώστα Καραμανλή – Τι είπαν