Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian: “Η Ελλάδα είναι μία φυλακή οφειλετών”

Βαρουφάκης

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε. Ο ίδιος, φυσικά, δεν θα έλεγε ότι έφυγε ποτέ, αλλά στον οδυνηρό κόσμο της ελληνικής πολιτικής, το όνομά του οδηγεί σε τοξικές αντιδράσεις». Με αυτά τα λόγια ο Guardian προλογίζει τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στην ανταποκρίτριά του στην Αθήνα, Helena Smith.

Η δημοσιογράφος συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την παρουσίαση του κόμματός του «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» (ΜέΡΑ25).

«Στα 57 του χρόνια, με το βαμβακερό του τζάκετ και τις μπότες του, ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει τον αντικαθεστωτικό ρόλο του και πιστεύει ότι δεν είναι αργά για τη ‘γέννηση’ του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Η Ελλάδα, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι μία αποικία οφειλετών, λέει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις απαιτήσεις της Γερμανίας για λιτότητα σε αντάλλαγμα με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης που έφερε σε δυσκολότερη θέση το έθνος. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή ήταν μία πολιτική – και προσωπική – προδοσία» σημειώνει η δημοσιογράφος.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του κόμματός του ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να προσελκύσει τους «1 εκατομμύριο Έλληνες που δεν ψηφίσουν λόγω απάθειας παρόλο που είναι πολύ πολιτικοποιημένοι».

Όσο για το χρέος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματός του «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν» και προσθέτει:

«Είναι κάτι σαν τον αιχμάλωτο πολέμου. Πρέπει να προσπαθήσεις να δραπετεύσεις. Η χώρα μου είναι μία φυλακή οφειλετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήλωση Παυλόπουλου: «Διαρκές χρέος υπεράσπισης της πατρίδας με κάθε τίμημα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης από Μεσολόγγι: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με μία πολιορκημένη πόλη»

ΑΚΟΜΑ: Γεροβασίλη για ΑΣΕΠ: «Προχωράμε στην αποκομματικοποίηση του Δημοσίου»