Κοτζιάς σε Άγκυρα: “Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία”

Κοτζιάς

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται πως «οι βραχονησίδες Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα κι ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 247 κατέστησε σαφές πως τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, μάλιστα, πως υπάρχουν τρία διεθνή κείμενα που το πιστοποιούν.

«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας πως πρέπει να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή.

«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήμουν ευχαριστημένος». Εκτίμησε δε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».

«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού»
Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα αποσαφήνισε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» και πρόσθεσε:

Δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια.

«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» τόνισε ο υπουργός «αλλά το πώς και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι επίσης. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατέβηκαν, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».

«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σφοδρή απάντηση του ΥΠΕΞ: «Τα Ίμια είναι ελληνικά! Σταματήστε να παραλογίζεστε!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!»

ΑΚΟΜΑ: «Αδειάζει» τους 3 νεαρούς που έβαλαν σημαία στη βραχονησίδα ο Καμμένος: «Όποιοι υψώνουν σημαίες θα πρέπει να είναι και έτοιμοι να τις υπερασπιστούν!»