Σήμερα η μεγάλη απόφαση – Θα πάρουν άσυλο οι οκτώ Tούρκοι στρατιωτικοί ή όχι;

Τούρκοι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται σήμερα να εκδώσει απόφαση για το αν τελικά η χώρα μας μπορεί να παράσχει άσυλο στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, η έκδοση των οποίων αποτελεί μόνιμη κι επίμονο αίτημα της Άγκυρας.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει αναλάβει το βάρος να επιλύσει το θέμα του ασύλου για τους οκτώ, μία και δια παντός, αμετάκλητα, μετά την απόφαση για έναν από αυτούς, η οποία αρχικά ήταν θετική για το άσυλο και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από την κυβέρνηση.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν η απόφαση είναι θετική, δηλαδή οι δικαστικοί κρίνουν ότι στους οκτώ μπορεί να δοθεί άσυλο, τότε πρέπει άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι. Προς το παρόν κρατούνται στο πλαίσιο των διοικητικών διαδικασιών για το άσυλο, κράτηση που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 18 μήνες.

Το 18μηνο της κράτησης των οκτώ λήγει στο τέλος Μαΐου, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δηλώνει, προ ημερών, ότι μετά την εκπνοή του 18μηνου οι οκτώ θα αφεθούν ελεύθεροι. Σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ κρίνει ότι δεν πρέπει να τους δοθεί άσυλο, τότε πρέπει η ελληνική πολιτεία να δώσει έγγραφα στους οκτώ, οι οποίοι θα μείνουν στη χώρα μας υπό ειδικό καθεστώς, καθώς το θέμα της έκδοσής τους έχει κλείσει αμετάκλητα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πυροβολισμοί στο Μενίδι – 32χρονος στο νοσοκομείο από σφαίρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Σαρακιώτης: Θετικό το νομοσχέδιο για αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

ΑΚΟΜΑ: Ισόβια επί… 10 για τον Αλβανό δολοφόνο των τριών γερόντων