Επιστήμη χωρίς σύνορα: Το Athens Science Festival επέστρεψε στην Τεχνόπολη

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018, για να αποδείξει ότι τα σύνορα δεν έχουν θέση στην επιστήμη.

– Ο Έλληνας επιστήμονας που κέρδισε το «γερμανικό Νόμπελ» για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που ανέπτυξε.
– Η βιοφυσικός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη δομή των πρωτεϊνών με τη βοήθεια των σπαγγέτι.
– Ο ερευνητής που συνδέει τη σκοτεινή ύλη και την υπερσυμμετρία με το πειραματικό ροκ.
– Ο Λιβανέζος που συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα, ισορροπώντας μεταξύ της κβαντικής βιολογίας και της λατρείας του για τα αρώματα.

Λίγες μόνο από τις δεκάδες αφορμές που θα βρουν οι επισκέπτες του Athens Science Festival για να πιστοποιήσουν ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα τεχνητά ή φυσικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια». Γι’ αυτό και η φετινή διοργάνωση κινείται στον άξονα του Science Without Borders.

Πλέον, δημιουργούνται διεπιστημονικά και διακρατικά επιστημονικά δίκτυα συνεργασίας, και χτίζονται μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να απαντηθούν σύνθετα ερωτήματα και να λυθούν πανανθρώπινα προβλήματα. Επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, καταβολών και καταγωγών, συνυπάρχουν και συνεργάζονται δίχως να ενδιαφέρονται για το πού ξεκινούν και που σταματούν τα όρια του καθενός, αλλά με μοναδικό μέλημα να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η νέα τάση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι η ενοποιημένη διδασκαλία των επιστημών με νέες μεθόδους και προσεγγίσεις, χωρίς να υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Οι σπουδαστές, οι ερευνητές και οι διδάσκοντες μετακινούνται πλέον ευκολότερα μεταξύ κρατών, πανεπιστημίων και ειδικοτήτων. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών διαχέονται ταχύτερα και χωρίς εμπόδια στο ευρύ κοινό μέσω internet και κοινωνικών δικτύων, από επίσημα κανάλια και συχνά από τους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές. Έτσι σύνθετες και δυσερμήνευτες έννοιες εκλαϊκεύονται και φτάνουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η επιστήμη όμως δεν σταματά στα όρια των εργαστηρίων ή των αμφιθεάτρων, συνδυάζεται με τις τέχνες, γίνεται πιο προσιτή και διασκεδαστική, ενώ δανείζεται και δανείζει στοιχεία στην pop κουλτούρα, προσεγγίζοντας ακόμη ευρύτερο και ετερόκλητο κοινό. Η επιστήμη δεν έχει σύνορα και αφορά όλους τους πολίτες του κόσμου, είτε ασχολούνται με αυτήν, είτε απλώς επωφελούνται από τα επιτεύγματά της.

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουμε σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του athens-science-festival.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η αναγνώριση των μετεωριτών με απλό τρόπο» από τον καθηγητή Ιωάννη Μπαζιώτη στο Μουσείο Γουλανδρή

Εκπληκτικό: Βρέθηκαν διαμάντια σε μετεωρίτη από έναν χαμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (Βίντεο)

Η Σαχάρα γίνεται συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερη