Ιδιαιτέρως φειδωλά υποδέχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής το «άνοιγμα» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μέσα από το άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, με το οποίο χαρακτήρισε το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα «απαραίτητο εταίρο» μιας μεγάλης σύγκλισης στα πρότυπα της διακυβέρνησης του 2012-2015.
«Η περίοδος εκείνη έχει κλείσει», σημειώνουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως η τότε συγκυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα εθνικών αναγκών της εποχής και, σε κάθε περίπτωση, «κρίνεται από τους πολίτες που τη συγκρίνουν με τα τραγικά αποτελέσματα που έφερε για τη χώρα η επόμενη κυβέρνηση».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το δημόσιο φλερτ του πρώην πρωθυπουργού δεν αλλάζει σε τίποτα τον κεντρικό σχεδιασμό του κόμματος που εδράζεται αυστηρά στην αυτόνομη πορεία τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές, παραπέμποντας σε οποιεσδήποτε αποφάσεις μετά τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Είναι γεγονός, πάντως, πως στη Χαρ. Τρικούπη, ανεξαρτήτως αν κρατούν δημοσίως χαμηλούς τόνους, είδαν με χαμόγελο το γεγονός πως το άνοιγμα προς το κόμμα τους ήταν διπλό. Την ίδια μέρα με τον Αντ. Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του («Εθνος») έτεινε και αυτός χείρα συνεργασίας προς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. «Οι προοδευτικές δυνάμεις», σημείωσε, είτε αναφέρονται ως της Κεντροαριστεράς είτε της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει «να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά και να κλείσουν επί της ουσίας το κεφάλαιο της συμπόρευσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Τα χαμόγελα πάντως δεν προέρχονται από κάποια «αυταρέσκεια», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αλλά προκύπτουν από την πεποίθηση πως η στρατηγική που ακολουθείται δίνει ένα πρώτο –ικανοποιητικό– δείγμα γραφής, μετατρέποντας τον νέο φορέα σε «μήλον της Έριδος».
Την ίδια ώρα, από το Ποτάμι, κορυφαίες πηγές εξέπεμπαν αρνητικό μήνυμα προς τον κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό που σημείωναν είναι πως δεν υπάρχει κάτι κοινό με τον πρώην πρωθυπουργό, που τελευταία τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του όσο και από το βήμα της Βουλής έχει εκφράσει υπερσυντηρητικές θέσεις για σειρά θεμάτων, όπως το Μακεδονικό, το μεταναστευτικό, τη χρήση κάνναβης, που τον τοποθετούν «στα πολύ δεξιά του πολιτικού συστήματος».
Πολιτικό συμβούλιο
Για σήμερα στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το πρώτο, μετά το ιδρυτικό συνέδριο, Πολιτικό Συμβούλιο. Το «μενού» θα είναι πλήρες. Πρωτίστως, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, που, όπως δείχνει το σοβαρό επεισόδιο στη Ρω, ημέρα με την ημέρα διολισθαίνουν προς άγνωστες πλευρές.
Παράλληλα, θα συζητηθεί και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς η κ. Γεννηματά αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τα υπόλοιπα μέλη για όσα της είπε στη συνάντησή τους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, ενώ η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει τη συνταγματική αναθεώρηση και την τέταρτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της εκλογικής ετοιμότητας, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ανά πάσα ώρα και στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να στήσει κάλπες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζαχαριάδης: «Από τον Αύγουστο και μετά θα υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βέττας: «Ο Καμμένος φορά στολή, δεν είναι… μπαλαρίνα! Λειτουργήσαμε με μαγκιά στη Ρω»
ΑΚΟΜΑ: ΚΕΕΛΠΝΟ κατά Πολάκη – Γιατί καταγγέλουν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας