Πρωταθλητής στην αναγνωρισιμότητα ο Σκλαβενίτης

Όταν δύο χρόνια πριν ξεκινούσε το δύσκολο εγχείρημα της σωτηρίας του δικτύου της «Μαρινόπουλος», μία από τις βασικές ανησυχίες του ομίλου Σκλαβενίτη ήταν η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του σήματός του εκτός Αττικής. Τα στοιχεία της έρευνας αγοραστών – καταναλωτών που παρουσίασε χθες η IRI δείχνουν ότι, πλέον, η ανησυχία αυτή μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει. Κι αυτό διότι το όνομα σούπερ μάρκετ που αναφέρουν αυθόρμητα πρώτο σε ποσοστό 35% πανελλαδικά οι ερωτηθέντες είναι η «Σκλαβενίτης», αφήνοντας στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30% την «ΑΒ Βασιλόπουλος». Το εάν, βεβαίως, αυτό θα αποτυπωθεί και σε μερίδια αγοράς μένει να το δούμε στο τέλος του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογη έρευνα το 2017, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ήταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που κατείχε την πρώτη θέση πανελλαδικά στο πλαίσιο της αυθόρμητης αναφοράς με ποσοστό 37%, ενώ το ποσοστό της «Σκλαβενίτης» ήταν μόλις 26%. «Μερίδιο», τουλάχιστον στη συνείδηση του καταναλωτή και όχι κατ’ ανάγκην και στην αγοραστική του συμπεριφορά, φαίνεται να έχει αποσπάσει η «Σκλαβενίτης» όχι μόνο από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» αλλά και από τις υπόλοιπες αλυσίδες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό της «Μασούτης» υποχωρεί το 2018 στο 11% από 14% πέρυσι, ενώ οριακές απώλειες καταγράφουν η Lidl και ο «Γαλαξίας». Σταθερό στο 4% έχει μείνει το ποσοστό του My Market.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ίδιας έρευνας ανά γεωγραφική περιοχή. Η «Μασούτης» στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα και η «ΑΒ Βασιλόπουλος» στις υπόλοιπες μεγάλες περιφέρειες, πλην Αττικής, εξακολουθούν μεν να έχουν τα πρωτεία στις αυθόρμητες αναφορές των καταναλωτών, τα ποσοστά τους, όμως, είναι αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Στη Δυτική Ελλάδα, για παράδειγμα, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» αναφέρθηκε πρώτη από το 35% των καταναλωτών έναντι 52% το 2017, ενώ η «Μασούτης» στη Θεσσαλονίκη είχε στη φετινή έρευνα ποσοστό 40% έναντι 50% το 2017.

Η Θεσσαλονίκη, ήταν, άλλωστε η περιοχή όπου η «Σκλαβενίτης» έκανε πρώτη φορά στην ιστορία της διαφημιστική εκστρατεία, γεγονός που φαίνεται ότι τελικά συνέβαλε στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της αλυσίδας. Βεβαίως, τον πλέον καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν η ανακαίνιση και η επαναλειτουργία των καταστημάτων της «Μαρινόπουλος» με το σήμα πλέον «Σκλαβενίτης».

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, όταν στους καταναλωτές παρέχεται η δυνατότητα πολλαπλής απάντησης και προτείνονται συγκεκριμένες επωνυμίες, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» εξακολουθεί, όπως και το 2017, να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, 81%. Το δεύτερο μεγαλύτερο «μερίδιο» έχει η «Σκλαβενίτης», στο 78% το 2018 από 73% το 2017 και στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Lidl με 50% φέτος έναντι 56% στην αντίστοιχη έρευνα του 2017.

Το κρίσιμο ζήτημα, βεβαίως, είναι εάν ο «πόλεμος» μεριδίων θα είναι για μια μεγαλύτερη αγορά ή η «πίτα» του τζίρου των σούπερ μάρκετ θα παραμείνει μικρή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IRI για το 2018, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα σταθερού κώδικα (δηλαδή, τα τυποποιημένα) αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2017. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 έχει κλείσει με αύξηση του τζίρου κατά 4,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου καταγράφεται κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων, κατά 8%, πτώση που εν μέρει μόνο συνδέεται με τη διαφορετική ημερομηνία του Πάσχα πέρυσι και φέτος.

Ανησυχία προκαλεί η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις αντοχές που έχει το βαλάντιό τους. Από τις απαντήσεις τους προκύπτει μείωση της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το σούπερ μάρκετ, στα 312 ευρώ από 317 πέρυσι. Το 11% όσων δηλώνουν ότι μάλλον θα υπερβούν αυτή τη δαπάνη, πιστεύουν σε ποσοστό 46% ότι θα το κάνουν «υποχρεωτικά», λόγω αύξησης των τιμών και των φόρων και μόλις το 10% εκτιμά ότι θα κάνει περισσότερα έξοδα επειδή θα έχει μεγαλύτερο εισόδημα.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εποικοδομητική η συζήτηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ – Όσα είπαν στην Ουάσινγκτον

Θετικά μηνύματα κι από τον Σεντένο: «Απομένουν λίγα ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους»

Süddeutsche Zeitung – Κέρδη για Ελλάδα και Ιταλία από το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.