Mοσκοβισί από Eurogroup: “Εποπτεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα για τήρηση των μεταρρυθμίσεων”

Μοσκοβισί

Τη θέση ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις τηρούνται εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος το πρωί της Παρασκευής στο Eurogroup της Σόφιας.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στη Σόφια σημειώνοντας ότι το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό για το ελληνικό ζήτημα, γιατί θα προετοιμάσει το έδαφος για τις συνολικές αποφάσεις που «ιδανικά» θα πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Πρώτον, στην προετοιμασία της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. «Υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, αλλά μένει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα είναι πολύ θετικά ειδικά όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επανέλθει.

Δεύτερον, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το «σχεδιασμό» της μεταμνημονιακής εποπτείας, ο οποίος, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και με πλήρη δικαιώματα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Το τρίτο σημείο συζήτησης είναι η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, που θα παρουσιάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Εurogroup. Η στρατηγική για την ανάπτυξη πρέπει να έχει την πλήρη ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό που θα ελαφρύνει την οικονομία από το άχθος του χρέους», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πολλές «καλές προτάσεις», μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» που δεν είναι άλλη από το μηχανισμό που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης.

«Είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι μεγάλη», δήλωσε, κλείνοντας, ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ως βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους περαιτέρω όρους που πρέπει να τεθούν για να εφαρμοστεί.

Ο βασικός σκοπός είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μία, ώστε να συμμετάσχει με πλήρη χρηματοδότηση σε ένα νέο πρόγραμμα που θα υπογράψει με την Αθήνα, και να μειωθεί το χάσμα με το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά που πιέζουν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέονται με αυστηρή εποπτεία. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι σημαντική όχι μόνον γιατί κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θέλουν να το έχουν ενεργό στην τελευταία εκταμίευση, ώστε να ικανοποιήσουν και τις πιο σκληρές ομάδες των κοινοβουλίων τους, αλλά και για να υπάρχει και η επιβεβαίωση στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τη «σφραγίδα του ΔΝΤ».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Γερμανοί αλλά και μία σειρά από χώρες του Βορρά όπως οι Φινλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Αυστρία θέλουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Χαμηλώνοντας τον πήχυ στο αφήγημα για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες στους Financial Τimes ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας από τους θεσμούς θα είναι πιθανόν πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Ελληνας υπουργός γνωρίζοντας ποιες είναι οι συζητήσεις που εξελίσσονται τώρα, όσον αφορά τη μεταμνημονιακή σχέση της χώρας με τους εταίρους της, κάνει μία προσπάθεια να χαμηλώσει τις προσδοκίες τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης τις ανεβάζουν μιλώντας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που δεν το συζητάει κανένας στις Βρυξέλλες.

Το σίγουρο είναι ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικά μηνύματα κι από τον Σεντένο: «Απομένουν λίγα ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Süddeutsche Zeitung – Κέρδη για Ελλάδα και Ιταλία από το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

ΑΚΟΜΑ: Εποικοδομητική η συζήτηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ – Όσα είπαν στην Ουάσινγκτον