Οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου και η αποπομπή του ελληνικού τμήματος της Unicef από την διεθνή οργάνωση βρίσκονται στο επίκεντρο της επισκόπησης Τύπου.
Το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του αναφέρεται στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Στο σχόλιο του σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 15 χρόνια και ενώ παρουσιάζεται καθημερινά στα μίντια καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει τους συμπατριώτες του, όπως για παράδειγμα τώρα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Ωστόσο όπως διαπιστώνει το περιοδικό: “Η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2019 είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες στις κάλπες όχι για να επεκτείνει τις εξουσίες του αλλά για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του. Το AKP και το MHP μπορεί τον Απρίλιο του 2017 να προκήρυξαν δημοψήφισμα με στόχο στην εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος που θα δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν, ωστόσο από τότε η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευσε”.
Το σχόλιο αναφέρεται στην πτώση της λίρας έναντι του ευρώ και στο γεγονός ότι “ένας στους πέντε Τούρκους ηλικίας από 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά. Τουρκικές επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την χώρα”. Το Spiegel αναφέρει ακόμα ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, οι οποίες αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Στις πρόωρες τουρκικές εκλογές και στην πιθανή εμφάνιση Τούρκων πολιτικών στην Γερμανία αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung: “Ο Ερντογάν στη συναναστροφή του με την Δικαιοσύνη, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αντιπάλους όλων των αποχρώσεων απέδειξε πως στέκεται στον αντίποδα του συντάγματος. Για το λόγο αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την Γερμανία σαν σκηνικό για την προπαγάνδα του. Οι Τούρκοι που ζουν εδώ και οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής θα πρέπει να νιώθουν σαν το σπίτι τους και να καταλάβουν πως στις δημοκρατίες που παρέχονται ελευθερίες οι άνθρωποι ζουν καλύτερα από ότι σε συστήματα τύπου Ερντογάν”.
Η Unicef αποπέμπει το ελληνικό τμήμα της
Στη ρήξη των σχέσεων της Unicef με το ελληνικό τμήμα της αναφέρεται σε άρθρο του το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα. Το άρθρο του Γιώργου Χρηστίδη αναφέρει: “Η Unicef τερμάτισε τις σχέσεις της με το ελληνικό τμήμα της. Η οργάνωση θεμελίωσε την απόφασή της αναφέροντας ‘αμφιβολίες που προκλήθηκαν μετά από οικονομικό έλεγχο’. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel o έλεγχος αφορούσε χρονικό διάστημα 15 χρόνων και εντοπίστηκαν αποδείξεις για οικονομικές ατασθαλίες στην Unicef Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει εκτός των άλλων ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις εντός της Unicef Ελλάδος δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή με την σημερινή ελληνική επιτροπή. Αυτό οδήγησε σε υπόνοιες στην Ελλάδα ότι μέλη της σημερινής επιτροπής ίσως να εμπλέκονται στην κακοδιαχείριση”.
Και το άρθρο συνεχίζει: “Η Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της Unicef Ελλάδος, δήλωσε στο Spiegel ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε δεν εντόπισε ατασθαλίες στη σημερινή διοίκηση, η οποία ασκεί τα καθήκοντά της από τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με την Τζιτζίκου ο πρόσφατος έλεγχος αφορά προηγούμενο που διενεργήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της δικής της επιτροπής με στόχο να ελεγχθούν οι πράξεις της προηγούμενης διοίκησης…H Unicef Ελλάδος έχει δράση εδώ και 70 χρόνια. Η οργάνωση συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα και έχει να κάνει και με προσφυγόπουλα. Τα προγράμματα θα συνεχιστούν ωστόσο η Unicef Ελλάδος δεν μπορεί να αναλάβει νέα προγράμματα”.
Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: DW
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κεραυνός εν αιθρία» στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προκήρυξε προεδρικές εκλογές
Κοτζιάς σε Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»
Κομισιόν κατά Ερντογάν για σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου