Κατά τριπλάσιο ποσοστό αυξήθηκαν οι δαπάνες του Δημοσίου για αμοιβές των υπαλλήλων του σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες “εκτινάχθηκαν” κατά 6,2% το α΄ δίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σε ετήσια βάση, υποτριπλάσιο ποσοστό αύξησης των λόγω δαπανών και συγκεκριμένα 2,1%. Και αυτό, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κόψει και ετοιμάζει να κόψει ξανά (το 2019) δαπάνες για συντάξεις, αλλά και διατείνεται πως επιχειρεί να περιορίσει τις σπατάλες συνολικά στο Δημόσιο.
Η αύξηση αυτή στις δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οφείλεται στην προβλεπόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου για τους υπαλλήλους του, αλλά και στην εξέλιξη του πλήθους των εργαζομένων (μονίμων και συμβασιούχων) στις κρατικές υπηρεσίες και τους διάφορους εποπτευόμενους φορείς.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του 2018-2021 προβλέπεται συγκεκριμένο ανώτατο πλαφόν στην εξέλιξη της μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης ανά έτος.
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεγαλύτερη από την προβλεπομένη αύξηση των δημοσίων δαπανών για αμοιβές, αποκαλύπτεται στο προχθεσινό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για μισθούς, ημερομίσθια και ασφαλιστικές εισφορές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2018 ανήλθαν σε 2,731 δισ. ευρώ, έναντι 2,559 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό δίμηνο (+6,2%).
Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για το 2018 – 2021, το οποίο ψήφισε πέρσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση, προβλέπει, σε ετήσια βάση, αύξηση μόλις 2,5% στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για αμοιβές.
Με άλλα λόγια, ο ρυθμός αύξησης των εν λόγω δαπανών στο α΄ δίμηνο του 2018 είναι 3πλάσιος σε σχέση με το ρυθμό αύξησης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο σε ετήσια βάση (6,2% έναντι 2,1%). Αναλυτικότερα, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αύξηση των δαπανών για αμοιβές στη γενική κυβέρνηση στα 16,674 δισ. ευρώ το 2018, έναντι 16,315 δισ. ευρώ το 2017 (+2,1%).
Ποσοστιαία, η μεγαλύτερη αύξηση δημοσίων δαπανών για αμοιβές προσωπικού μεταξύ α΄ διμήνου 2017 – α’ διμήνου 2018 σημειώνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Πιο αναλυτικά, οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,6%, φτάνοντας τα 369 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 339 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ ).
Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού στους ασφαλιστικούς φορείς αυξήθηκε κατά 7,9% στο α΄ δίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας φέτος τα 376 εκατ. ευρώ, έναντι 349 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Κατά 7% αυξήθηκαν οι εν λόγω δαπάνες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες). Συγκεκριμένα, ανήλθαν στους δύο πρώτους μήνες του 2018 στα 386 εκατ. ευρώ, έναντι 361 εκατ. ευρώ τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι.
Τέλος, αυξήθηκαν κατά 5,9% και οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού στην Κεντρική Διοίκηση (Υπουργεία), φτάνοντας τα 1,6 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 1,510 δισ. ευρώ πέρυσι.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκινάει Γολγοθάς! Μετά το Πάσχα τα νέα ασφαλιστικά «χαράτσια»
Ξεκίνησε η μελέτη του νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού
«Χαράτσι» και στο σεξ! Στο δόκανο της Εφορίας τα ζευγαράκια στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής!