Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη από χθες Κυριακή, μίλησε σήμερα στο πανεπιστήμιο Κοτς στην Κωνσταντινούπολη με θέμα “Ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή”.
Η πρώην υπουργός αφού περιέγραψε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Νοτιανατολική Ευρώπη, τόνισε ότι “το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να ορίζει τον κώδικα δεοντολογίας μεταξύ των κρατών και οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια θα πρέπει να διέπονται αποκλειστικά από μια βαθιά πεποίθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά” και συνέχισε:
“Οι επιλογές μας πρέπει να είναι για ένα κοινό μέλλον και η πρόκληση είναι να καταλάβουμε πώς να την οικοδομήσουμε αυτήν την πορεία. Αυτός ο δρόμος συμπεριλαμβάνει την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η πορεία της Τουρκίας είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, προσέθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών” και τόνισε:
“Οι επιθετικές ρητορείες και τακτικές αλυτρωτισμού δεν έχουν ρόλο σε αυτή τη συζήτηση. Η Κύπρος είναι μάρτυρας αυτών των πολεμικών τακτικών και η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι “όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε για να διατηρήσουμε αυτή τη διαδικασία ζωντανή” και συμπλήρωσε: “Θα πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου το αρχικό αφήγημα. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ιστορικά νόμιμη, πολιτικά σωστή και στρατηγικά επωφελής για όλους μας. Πάνω απ΄ όλα όμως, η Άγκυρα θα πρέπει να επανεξετάσει το σκεπτικό της. Η δημοκρατική διαδικασία έχει παραμεληθεί και αυτό αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Ελλάδα υπάρχουν τάσεις που υπονομεύουν τα κεκτημένα που κερδήθηκαν με σκληρό αγώνα. Αλλά το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πιο έντονο. Μια δημοκρατική Τουρκία μπορεί με αξιώσεις να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική. Αλλά καμία στρατηγική δεν μπορεί να επιβάλει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση στο εσωτερικό της χώρας”.
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι “σε περίπτωση θερμού επεισοδίου δεν θα υπάρξει νικητής” και προσέθεσε ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ξεπερασμένες ιδέες , όπως ο εθνικισμός, να διαμορφώσουνε το κοινό μας μέλλον”. “Για μας ο ειλικρινής διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσουμε ένα κοινό και ειρηνικό μέλλον. Είναι εύκολο να ορίσουμε τον εχθρό και να εισέλθουμε σε έναν φαύλο κύκλο επιθετικότητας. Ωστόσο, δεν είναι ο ρόλος που εμείς έχουμε επιλέξει. Η δέσμευσή μας παραμένει η διπλωματία, οι καλές και ανοιχτές σχέσεις γειτονίας και οι ισχυροί δεσμοί” τόνισε και κατέληξε λέγοντας:
“Δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στις ιδέες και τις αξίες που έχουν διαμορφώσει τον σύγχρονο κόσμο μας. Όπως είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρας, “πιο εύκολο είναι να βρεις άντρες που θα πεθάνουν με τη θέλησή τους, παρά άντρες που θα αντέξουν τον πόνο με καρτερικότητα””.
Σε ερώτηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές σημείωσε ότι “στην περιοχή του Έβρου πολλές φορές οι Έλληνες στρατιωτικοί μπαίνουν στην Τουρκία και οι Τούρκοι στην Ελλάδα για λίγα μέτρα” και πως “όποτε συνέβαινε ένα τέτοιο περιστατικό, το θέμα έκλεινε με έναν καφέ ή λίγο ούζο ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους αξιωματικούς” και τόνισε: “Σήμερα, η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκική φυλακή χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία, καθίσταται μείζον θέμα και δημιουργεί βαρύ κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι κανείς Τούρκος δεν μπορεί σήμερα να είναι υπερήφανος για αυτό το περιστατικό”.
Επίσκεψη στο Φανάρι
Η κ. Μπακογιάνη χθες είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η κυρία Μπακογιάννη, στην εγκάρδια συνομιλία που είχαν, συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απάντηση εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε δημοσίευμα της FAZ για την Ελλάδα
Αμετανόητος ο βουλευτής Φωκάς: «Και οι Αγανακτισμένοι φώναζαν το σύνθημα – Κανείς δεν το εννοεί»
Κικίλιας: «Κυβερνητική ασυνεννοησία και ανευθυνότητα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»