Ερευνα: Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο ιδρύματα και ΜΚΟ από ό,τι κυβέρνηση και κόμματα

Η “διαΝΕΟσις” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη χαρτογραφεί τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σε μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας στη χώρα μας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, όπως διαπιστώνεται από τα αποτελέσματά της, φαίνεται πως έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα κοινωφελή ιδρύματα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (69% και 53,2%) από ό,τι στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, 15% και 7%, αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εκκλησία συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 48,3% των ερωτηθέντων.

Ακόμη, το 46,4% θεωρεί ότι στην υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας τα κοινωφελή ιδρύματα είναι πιο αποτελεσματικά από το κράτος (14,5%), τις επιχειρήσεις (15,9%) ή τις ΜΚΟ (12,1 %). Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώνονται και στο πεδίο των υποτροφιών για σπουδές, καθώς το 39,2% των ερωτηθέντων θεωρεί τα κοινωφελή ιδρύματα πιο αποτελεσματικά σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας το σκηνικό αλλάζει, καθώς οι επιχειρήσεις και το κράτος (39,5% και 30%, αντίστοιχα) θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί σε αυτό το πεδίο σε σχέση με τις ΜΚΟ και τα κοινωφελή ιδρύματα.

Όσον αφορά τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων, το 53,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν γνωρίζει πολλά σχετικά με τη δράση τους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, παρατηρείται ότι υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που εκδηλώνει έναν βαθμό καχυποψίας για τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς σε σχετική ερώτηση το 55,6% αντιμετωπίζει τις δράσεις τους με επιφυλακτικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό ερωτώμενων πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα, με τη δράση τους, καλύπτουν άλλες παράλληλες δραστηριότητες ή σκοπούς, ενώ πολλοί, επίσης, θεωρούν πως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα γι’ αυτές τις δραστηριότητες.

Τέλος, τον τελευταίο χρόνο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει συμμετάσχει σε κάποια φιλανθρωπική δράση με την παροχή είτε χρηματικής, είτε υλικής βοήθειας. Μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνο που έχει συμμετάσχει σε εθελοντική εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανικός στη Θεσσαλονίκη – Φίδι δίπλα σε καροτσάκια μεγάλου σούπερ μάρκετ

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας – Έγιναν συλλήψεις μελών της γεωργιανής μαφίας

Έγκλημα στο Σχιστό – Ισόβια για τον 53χρονο που σκότωσε την παρτενέρ του πάνω στην ερωτική πράξη