Κουβέλης για Έλληνες Στρατιωτικούς: “Ο Ερντογάν τους χρησιμοποιεί για προεκλογικούς λόγους”

Κουβέλης

Για προεκλογικούς λόγους χρησιμοποιεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη. 

«Αναμφισβήτητα ναι. Παρακολουθώντας και τις χθεσινές δηλώσεις θα διαπιστώσατε ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό της φερόμενης ως παράβασης από την πλευρά των δυο στρατιωτικών μας στελεχών, το έχει εντάξει ο Ερντογάν στην πολιτική της έντασης, με αποτέλεσμα τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη να κρατούνται παράνομα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Όπως εξήγησε, χρησιμοποιεί τον όρο παράνομα «με έμφαση και ένταση», «για τον λόγο ότι στοιχειωδώς δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη με την έννοια του συγκεκριμένου κατηγορητηρίου». Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την τουρκική Δικαιοσύνη ως χειραγωγούμενη και ετεροκαθοριζόμενη από μία αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν και όχι μόνο του Ερντογάν.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, εξέλιξη στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν υπάρχει, «εκτός από τις πυκνωμένες πιέσεις που ασκούνται σε πολλαπλά επίπεδα και με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχώς δραστηριοποιούμαστε προς την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία και να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να εντάξει τους δύο στρατιωτικούς στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι «στις πολλές αιτήσεις άρσης της προφυλάκισης που έχουν κατατεθεί, είχε δηλωθεί ως κατοικία στην οποία θα διαμένουν εφόσον απελευθερώνονταν το ελληνικό προξενείο. Γεγονός που η ανεξάρτητα Ελληνική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι μπορεί να αποτελεί κατοικία το τουρκικό προξενεία και άφησε ελεύθερους τους δύο Τούρκους πολίτες στην περιοχή της Κυλλήνης».

Δεν βλέπει προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει προοπτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένων και δηλώσεων του Ερντογάν και του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΝ Ακάρ.

«Πρόκειται για μια κλιμάκωση της ρητορικής έντασης. Αν ρωτήσετε, γιατί αυτή η ένταση, θα σας πω την εκτίμησή μου: ο Ερντογάν θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν διαφορών, διεκδικήσεων και περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, στην προσπάθεια του να διαμορφώνει, όπως αφελώς πιστεύει, ένα πλαίσιο για διαπραγμάτευση με στόχευση από τη μεριά της Τουρκίας να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι που τους πονάει, αυτό είναι που τους ενδιαφέρει», τόνισε.

«Οι εκλογές θα γίνουν μετά από ένα χρόνο»
Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι οι εκλογές «θα γίνουν μετά από ένα ολόκληρο έτος. Μέσα στη χρονιά αυτή είναι δυνατόν πολλά από αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπισθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατούλης για Μπουτάρη: «Ήταν οργανωμένη η επίθεση – Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία του»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βορίδης: «Η ΝΔ θα καταψηφίσει πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων»

ΑΚΟΜΑ: Κικίλιας: Δεν χωρούν αστερίσκοι και «ναι μεν αλλά» σε αποτρόπαιες φασιστικές πράξεις