Στο «κόκκινο» παραμένουν οι τιμές των καυσίμων – Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Καύσιμα

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι τιμές των υγρών καυσίμων με την αμόλυβδη σε κάποιες περιοχές, όπως η Ικαρία και η Αμοργός ξεπερνά τα δύο ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα στις Κυκλάδες η  βενζίνη είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ.

Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές που επέλεξαν να εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ιδιαίτερα δε όσους βρέθηκαν σε νησιά, όπως η Άνδρος, η Πάρος, η Μύκονος αλλά και η Σύρος όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

Ηδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου έχει προειδοποιήσει πως αν δεν μειωθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα τότε η τιμή τους θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Η μέση τιμή πανελλαδικά στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ήταν στα 1,645 ευρώ  το λίτρο η αμόλυβδη και στο 1,417 το ντίζελ κίνησης.

Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας  των υψηλών τιμών, έχει σχέση και με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων (ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €.

Οπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι καυσίμων, η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα η φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια είναι τα νέα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται στην Αττική

ΑΚΟΜΑ: «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή