Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ μέχρι τα ξημερώματα – Η έκτη λύση που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Ζάεφ

Οι ονομασίες που είχαν πέσει ως τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια ήταν πέντε κι όλες περιελάμβαναν τον όρο “Μακεδονία”.

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η ελληνική πλευρά, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, προτιμούσε τον όρο “Gorna”. Από χθες και μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ακούστηκε πως μάλλον η διαπραγμάτευση έχει φύγει από το “Gorna” και προσανατολίζεται πλέον προς το “Nova”.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και μια άλλη πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων. Για την ακρίβεια λέγεται ότι το νέο όνομα, το έκτο κατά σειρά, έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όμως ουσιαστικά πρόταση από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων.

Οι προτάσεις του Νίμιτς ως σήμερα ήταν:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Πλέον, όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών” υπάρχει κι έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.

Η πρόταση αυτή φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του Μακεδονικού, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης, καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αλλά κι από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει κι ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Αθήνα και αυτή τη φορά φάνηκε να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εκείνη που πιέζεται από τον χρόνο. Η Ελλάδα παίζει το χαρτί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κι είναι σε θέση να περιμένει. Τα Σκόπια πάλι όχι.

Αν και μάλλον υπήρξε πρόοδος, αν και το σενάριο που εξετάζεται τώρα από τις δύο πλευρές μοιάζει ως το πλέον προωθημένο κι ώριμο οι δυο πλευρές έχουν δρόμο ακόμη για να διανύσουν. Τώρα φαίνεται ότι οι δυο πρωθυπουργοί θα ενημερώσουν τους Προέδρους της Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι αντιδράσεις που θα καταγραφούν θα δείξουν και την πιθανότητα εξελίξεων μέσα στους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης για Σκοπιανό: «Το θέμα πηγαίνει σε… σαλαμοποίηση!»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σίγουρος ο Σκουρλέτης: «Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε μία συμφωνία με την πΓΔΜ»

ΑΚΟΜΑ: Αλ. Τσίπρας από Σόφια: «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε»