Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αυτή έρθει στη Βουλή, σημειώνοντας πως «θα επιδιώξουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση για κοινοβουλευτική στήριξη σε ενδεχόμενη συμφωνία. Δεν θέτουμε αριθμητικά όρια».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο για «σύνθετη ονομασία έναντι όλων» που προυποθέτει εξ’ ορισμού Συνταγματική Αναθερώρηση. Όπως είπε, «επιδιώκουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ούτε μας απασχολεί η στάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προοδου. Απέχουμε από συμφωνία. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε οτι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και μπορεί να χρειαστεί και νέος γύρος συζητήσεων».
Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν δεν στηρίξει το σπάσιμο της Β’ Αθήνας, «ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους δελφίνους και στα τζάκια» προσθέτοντας ότι θέλει να ικανοποιήσει τις βαρωνίες της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλυτικά οι απαντήσεις:
Για το χρέος: «έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που προυποθέτει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Το πρώτο σκέλος αυτής της συζήτησης αφορά την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων. Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά την λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού επί του οποίου υπάρχουν διαφωνίες, αφορά μια τεχνολογία που θα συμβιβάζει τις διαφωνίες στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Συζητείται ο βαθμός αυτοματισμού της λειτουργίας αυτού του μηχανισμού»
Για συνάντηση Κοτζιά-Τσίπρα: «Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Συζήτησαν και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Για ψήφο 180 βουλευτών: « θα επιδιώξουμε μέγιστη δυνατή συναίνεση για κοινοβουλευτική στήριξη σε ενδεχόμενη συμφωνία. Δεν θέτουμε αριθμητικά όρια.
Για Τσακαλώτο και φορολογία: «η φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν σημαινει ότι οι δαπάνες είναι αντίστοιχες.είναι προφανές ότι συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα επιβαρύνονται δυσανάλογα. Κάθε κυβέρνηση οφέιλει να παίρνει μέτρα για να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις σε στρώματα που επιβαρύνονται»
Για συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου: «συζητήθηκε και το Ονοματολογικό, κάτι περισσότερο δεν έχων να προσθέσω»
Για εκλογικό νόμο: «συζητάμε να δοθεί η δυνατότητα της ψήφους στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. Το κρίσιμο είναι αν τα κόμματα συμφωνούν με μια αναγκαία και υπερώριμη τομή»
Για συντάξεις: « όλα εξαρτώνται απο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Δεν είναι βούληση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα στο πλαίσιο της εξόδου. Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε για μέτρα ελάφρυνσης της λιτότητας»
Για το ΔΝΤ: « δουλειά μου δεν είναι να κάνω εκτιμήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες»
Για ημερομηνία αυτοδιοικητικών: «πρόβλεψη για διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο του 2019»
Για διεθνή συμφωνία: «η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ προφανώς περιλαμβανει το σύνολο των ζητημάτων. Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες και τους όρους, πράγμα που δεν θεωρώ πολύ πιθανό να γίνει αυριο ή μεθαύριο, θα έχει χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων που θα εκτείνονται στο μέλλον. Δεν θέλων να μπω σε λεπτομέρειες. Μένει αρκετός δρόμος να διανυθεί»
Για Ποτάμι: «δουλειά του ελληνικού λαού είναι να αποφασίζει ποιος έχει νόημα ύπαρξης»
Για ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-πολιτικών αρχηγών: «εφόσον προκύψει κάτι νέο, δεν αποκλείεται. Αν δεν έχουμε σοβαρή εξέλιξη δεν χρειάζεται ένας τέτοιος κύκλος επαφών»
Για ΕΚΤ: «δεν υπάρχει καμία εμμονή σε προληπτική γραμμή. Απόφαση που εναπόκειται πλήρως στην ελληνική πλευρά. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για κάτι τέτοιο»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ για το Σκοπιανό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Novartis – Ποιοι θα μιλήσουν στη Βουλή την Παρασκευή
ΑΚΟΜΑ: Κατρούγκαλος: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων για erga omnes και αναθεώρηση Συντάγματος»