«Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό»

Η Μύρτις, η μικρή Αθηναία που έφυγε από τυφοειδή πυρετό κατά τη διάρκεια του λοιμού τον 5ο π.Χ. αιώνα, και της οποίας το πρόσωπο μας έφερε ενώπιους με το παρελθόν, χάρη στην ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, χαμογελάει και πάλι. Αφορμή είναι η έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται στη γκαλερί Δίανθος του ξενοδοχείου Lotus Center.

«Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό», είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ.Στην έκθεση θα εκτίθενται επιλεγμένα έργα από την Πινακοθήκη της Μύρτιδος και έργα νέων καλλιτεχνών, που τα προσέφεραν αφιλοκερδώς, συμμετέχοντας στην προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμα της μικρής Αθηναίας σε όλο τον κόσμο. Και ποιο είναι αυτό το πανανθρώπινο μήνυμα; Από την ίδια ασθένεια που κόστισε τη ζωή στη Μύρτιδα, σήμερα- 2.500 χρόνια μετά- πεθαίνουν 500 έως 700 χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Γι’ αυτό το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ «ζήτησε» από την Μύρτιδα να γίνει «Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Έτσι η Μύρτις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια».

Οι καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει τα έργα που εκτίθενται στη γκαλερί Δίανθος έρχονται ως αρωγοί στην προσπάθεια για να συνεχιστεί η επιστημονική έρευνα της ομάδας του καθηγητή Παπαγρηγοράκη, που κατάφερε να αναπλάσει τα πρόσωπα της Μύρτιδας, αλλά και της Αυγής, της νεαρής γυναίκας που έζησε στη μεσολιθική εποχή, δηλαδή πριν από 9.000 χρόνια.

«Οι καλλιτέχνες έρχονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για να συνεχίσουμε την επιστημονική μας έρευνα. Μέσω της τέχνης των καταφέρνουν να αγγίξουν τη ψυχή των ανθρώπων και να διαδώσουν το ανθρωπιστικό έργο της Μύρτιδος, που ταξιδεύει από το παρελθόν στο μέλλον και εμπνέει καλλιτέχνες δωρίζοντας τα έργα τους. Ο καλλιτέχνης, που δημιουργεί για να καταστήσει αιώνιο το παρόν, είναι ο μόνος νικητής στον ανθρώπινο αγώνα κατά του χρόνου, διαμορφώνοντας το έργο του διαχρονικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στη γκαλερί Δίανθος θα είναι προσβάσιμη και για Ανθρώπους Με Ειδικές Ανάγκες. Ειδικότερα, για τους Ανθρώπους με προβλήματα όρασης θα διατίθεται φυλλάδιο στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών braille και απτική αποτύπωση ενός ζωγραφικού πίνακα της εικαστικού Έφης Σούτογλου. Για τα άτομα με προβλήματα ακοής υπάρχει πρόβλεψη για παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα αναπαράγεται σχετικό μαγνητοσκοπημένο ενημερωτικό υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά την Μύρτιδα θα γνωρίσουμε και την 9000 ετών Αυγή

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα

Η Αθήνα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» με πάνω από 250 εκδηλώσεις