Αγριεύει η κατάσταση στη Χαβάη, όπου το ηφαίστειο Κιλαουέα συνεχίζει να εκρήγνυται, να εκτοξεύει βράχους στον αέρα και να στέλνει ποτάμια λάβας ως την θάλασσα, δημιουργώντας εκπληκτικές εικόνες αλλά και εφιαλτικές καταστάσεις για τους κατοίκους.
Στην ενδοχώρα, όπου η λάβα περνά μέσα από τη ζούγκλα, καταγράφονται εκρήξεις μεθανίου και εκλύονται τοξικά αέρια. Βίντεο που έχουν έρθει στην δημοσιότητα δείχνουν το μεθάνιο που καίγεται παράγοντας μπλέ φωτιά.
Έτσι προκύπτουν και νέοι κίνδυνοι, για τους οποίους είχαν ήδη προειδοποιήσει οι γεωλόγοι, καθώς 19 ημέρες μετά την αρχική έκρηξή του, το Κιλαουέα δεν δείχνει κανένα σημάδι μείωσης της δραστηριότητάς του. Αντίθετα υπάρχουν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις και σιντριβάνια λάβας, που φτάνουν σε ύψος 30 μέτρων.
Η λάβα έφτασε πριν δυο μέρες στη μονάδα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας Puna Geothermal Venture, από την οποία παράγεται το 25% του ηλεκτρικού ρεύματος του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν να σφραγίσουν τα τελευταία πηγάδια προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο έκλυσης τοξικών αερίων.
Ήδη, οι παλιές εγκαταστάσεις της μονάδας, που χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκη, καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ακόμα μία έκρηξη στον κρατήρα του Κιλαουέα τη νύχτα εκτόξευσε τέφρα σε ύψος σχεδόν 2.500 χιλιομέτρων πάνω από το Μεγάλο Νησί.
Βίντεο από έκρηξη του ηφαιστείου την 17η Μαΐου.
Στην αριστερά άκρη του ηφαιστείου, πάνω από είκοσι ρωγμές στο έδαφος εκλύουν καθημερινά 15.000 τόνους του τοξικού διοξειδίου του θείου, επίπεδο πολύ υψηλότερο από κάθε μέτρηση της σύγχρονης εποχής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τουλάχιστον 47 σπίτια και άλλα κτίσματα καταστράφηκαν ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά όταν τον χτύπησε μία μπάλα λάβας, ενώ καθόταν στο μπαλκόνι του. Τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ πολλοί ακόμα έφυγαν εθελοντικά.
Η φύση μας υπενθυμίζει δραματικά για το ποιος είναι πραγματικά ο αρχηγός στον πλανήτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαβάη: Η λάβα έχει καταστρέψει τουλάχιστον 30 σπίτια (Απίστευτες εικόνες)
SOS από κορυφαίους επιστήμονες για την επόμενη τεράστια έκρηξη ηφαιστείου – Σε κίνδυνο και η Ελλάδα
Έτσι ήταν η Σαντορίνη πριν την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ.