Βορίδης: “Αν ο ΠτΔ δεν θέλει να δέχεται κριτική, να τηρεί αυτό που λέει το Σύνταγμα”

Βορίδης

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν θέλει να δέχεται κριτική, πρέπει να τηρεί αυτό που λέει το Σύνταγμα. Είναι ανεύθυνος άρχων, δεν έχει καμία δουλειά να τοποθετηθεί».

Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 fm».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», ο κ. Βορίδης ανέφερε:

«Συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω… Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική; Ναι ή όχι; Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγαίνει δίπλα-δίπλα με τον πρωθυπουργό και λέει τι ωραία που είναι αυτή η συμφωνία, παίρνει θέση επί ενός πολιτικού ζητήματος; Πήγε ο κύριος πρωθυπουργός να τον ενημερώσει; Έπρεπε να του πει “σας ευχαριστώ για την ενημέρωση”, τελεία. Θέλει να τοποθετείται; Αν θέλει να τοποθετείται, δεν μπορούμε να λέμε γιατί ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει και λέει κάτι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, «επιτρέπεται κατά το Σύνταγμα να ομιλεί διά διαγγελμάτων σε ορισμένες περιορισμένες στιγμές, ακριβώς γιατί έχει το χαρακτήρα και πρέπει να έχει το χαρακτήρα του ανευθύνου άρχοντος, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις πολιτικές αντιδικίες, αντιπαλότητες και διαφορές, υποτίθεται ότι είναι σύμβολο ενότητος του Έθνους και για να διατηρεί τον χαρακτήρα του ως σύμβολο ενότητας του Έθνους οφείλει να μην συμμετέχει, γι’ αυτό και το Σύνταγμα τον καθιστά απολύτως ανεύθυνο».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την άποψη πως η αντίληψη της κυβέρνησης ήταν «να το τελειώνουμε, είναι μία εκκρεμότητα, δεν έχει κανένα νόημα, δεν έχει αντικείμενο, περιεχόμενο, τρέλες εθνικιστικές είναι όλα αυτά, να το ξεμπλέξουμε να πάμε παρακάτω».

Επισήμανε, ωστόσο, πως «αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να θέσουμε το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης, αυτό βάζει ένα ζήτημα ουσίας, ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας, διότι εδώ θα πάει να υπογράψει η κυβέρνηση κάτι το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας το θεωρεί απαράδεκτο, ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης το θεωρεί απαράδεκτο και δεν έχει και νομιμοποίηση και δεν στηρίζεται από τα κόμματα τα οποία ουσιαστικά προωθούν το συγκεκριμένο πράγμα και υποστηρίζουν την κυβέρνηση».

«Οι ΑΝΕΛ βγαίνουν και λένε ότι δεν θέλουν τέτοια λύση. Πού στηρίζεται αυτός που θα πάει να βάλει την υπογραφή; “Δεν θέλω τέτοια λύση”, λένε οι ΑΝΕΛ και “όταν έλθει η συμφωνία θα την καταψηφίσω”. Όταν έλθει πότε; Αφού θα έχουμε ξεκλειδώσει το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, “τότε που θα έλθει δεν θα την ψηφίσω”.

Τώρα έχει εξουσιοδότηση ο κ. Τσίπρας να υπογράψει αυτό το πράγμα;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Να κοροϊδεύουν δεν υπάρχει περίπτωση, οι ΑΝΕΛ να βγαίνουν να λένε ο ένας πίσω από τον άλλον, ότι “δεν υπάρχει περίπτωση”, ότι “πάνω από το πτώμα μας”, ότι “δεν θέλουμε αυτή τη λύση”, ότι “ποτέ δεν θα το δεχθούμε”… Θα έλθουν τώρα και θα μας πούνε αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Αν την εξουσιοδοτούν, να πάρουν την ευθύνη, αλλά τουλάχιστον κι ο λαός μας να ξέρει ποιος έχει ευθύνη με καθαρό τρόπο και δεν θα παίζουν όλοι σε πέντε βάρκες, να πατάνε κι εδώ κι εκεί κι αλλού και παραπέρα κοροϊδεύοντας τον κόσμο με αισχρό τρόπο».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Βορίδης είπε πως «είναι απαράδεκτη, καθώς είκοσι πέντε χρόνια αυτό συζητάμε και έρχεται η Ελλάδα σήμερα και τους λέει είστε Μακεδόνες και έχετε και μακεδονική γλώσσα, απλώς τη χώρα σας αντί να τη λέμε Μακεδονία, τη λέμε Βόρεια Μακεδονία».

«Εάν δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος ποιος είναι αυτός που ονομάζεται Μακεδόνας και μιλά τη μακεδονική γλώσσα; Το πακιστανικό, το κινεζικό έθνος; Ο γεωγραφικός προσδιορισμός προφανώς ήταν συνδεδεμένος με όλα τα υπόλοιπα».

Ενόψει, εξάλλου, της ψηφοφορίας στη Βουλή επί των διατάξεων για την «ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022», ο κ. Βορίδης σχολίασε:

«Σε αυτή την τελευταία αξιολόγηση καταρρέουν όλα τα ψεύδη της κυβέρνησης για το πώς πρόκειται να πορευτούμε και για το δήθεν πέρας του μνημονίου. Αντίθετα αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι για πολλά χρόνια να δεσμεύει τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόταση μομφής από τη ΝΔ – Κατατίθεται την Παρασκευή

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας για Σκοπιανό: «Δεν θα κάνω δημοψήφισμα, δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια!» (video)

ΑΚΟΜΑ: Δ. Καμμένος στις Παρεμβάσεις: Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η συμφωνία στο Σκοπιανό