Εγκαίνια για τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στην Τήνο

Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 19:30.

Πρόκειται για τη μικρή ομότιτλη εκδοχή της μεγάλης έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), που παρουσιάζεται από τις 26 Μαΐου 2018 στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων. Η περιοδεύουσα έκθεση με αρχαιότητες του πρώτου μουσείου της χώρας σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του. Ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα, συγκεντρώνοντας, μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον 22.000 επισκεπτών στους δύο προαναφερθέντες προορισμούς. Η έκθεση στην Τήνο αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο σταθμό για το 2018.

«Η περιοδεύουσα έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” εντάσσεται στην εκθεσιακή πολιτική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου να δημιουργεί, σε θεματική συνάφεια με τις κεντρικές περιοδικές του εκθέσεις, παράλληλες εκδοχές που διακτινώνουν τις συλλογές του εντός και εκτός Ελλάδας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του μουσείου, όπου εξηγείται και η ουσία του περιεχομένου της έκθεσης: «Η έκθεση καταγράφει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το “ωραίο” και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης».

Οι 40 αρχαιότητες που την πλαισιώνουν προέρχονται από τις συλλογές του κορυφαίου μουσείου της χώρας (αρκετές εκτίθενται για πρώτη φορά), συνιστώντας σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του «ωραίου». Χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ όπου παρουσιάζονται. Έτσι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αναδείχθηκε ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας πρωταγωνίστησαν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας, ενώ στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του κυκλαδικού πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα

150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με «αμέτρητες όψεις του Ωραίου»