Ζόραν Ζάεφ: Οι “Μακεδόνες” πέτυχαν τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του δημοψηφίσματος που θα διενεργηθεί στα Σκόπια για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα του μίλησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στην εφημερίδα “Politika” του Βελιγραδίου.

Δίνοντας ένα παράδειγμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών αναφορικά με το όνομα του κράτους, τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα, τη γλώσσα και τον κωδικό MKD, ο Ζάεφ είπε, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο MIA: “Οι θεσμοί του κράτους θα ακολουθήσουν τους όρους της συμφωνίας και το νεοκαθορισθέν όνομα. Όλοι υπόλοιποι οργανισμοί, οι ενώσεις, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο ‘μακεδονικός’, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο ‘μακεδονικός’ πολιτισμός“, σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σε άλλο σημείο ο Ζάεφ πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως “η Μακεδονία και η Ελλάδα απέκτησαν ηγέτες που έθεσαν ως προτεραιότητα το συμφέρον των λαών τους, αλλά και είχαν το θάρρος να πάρουν γενναίες αποφάσεις, αποτελώντας έτσι το παράδειγμα προς τις άλλες χώρες πως με τις καλές προθέσεις είναι εφικτή η λύση κάθε προβλήματος”.

“Εάν εγκριθεί η erga omnes ‘μακεδονική’ ταυτότητα και γλώσσα μας, εάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός που προσθέσαμε στο ‘Μακεδονία’ ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εάν το κράτος της ‘Μακεδονίας’ μπει στον χάρτη των χωρών σε ένα αναγνωρισμένο επίπεδο, εάν αυτή η συμφωνία σημαίνει εξομάλυνση των διαφορών με την Ελλάδα και επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές διεκδικήσεις στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε ότι χάσαμε και οι δύο πλευρές είναι η ματαιοδοξία”, σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ποιος έχασε με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

“Η ‘Μακεδονία’ εξασφάλισε το μέλλον της και την υπόσχεση των προγόνων της με τις υπογραφείσες συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Οι ‘Μακεδόνες’ πέτυχαν τη διεθνή αναγνώριση του δικού τους κράτους”, τόνισε σε άλλο σημείο ο Ζάεφ.

Πηγή: Capital. gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμμένος: «Για την κύρωση της συμφωνίας θα απαιτήσουμε να έχει τον αριθμό των 180 βουλευτών»

Φορτσάκης στις Παρεμβάσεις: Τι θα κάνει η ΝΔ για το Σκοπιανό αν γίνει κυβέρνηση (Βίντεο)

Νέες αιχμές Θεοδωράκη κατά του ΚΙΝΑΛ