Θύελλα αντιδράσεων για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα – Φορείς μαζεύουν υπογραφές και προσφεύγουν στο ΣτΕ

Θύελλα αντιδράσεων στους πολίτες και τους φορείς αλλά και τις συλλογικότητες της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, έχει ξεσηκώσει η προώθηση γιγαντιαίας επένδυσης αιολικού πάρκου 200 ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, την Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Όπως διαβάζουμε στο thessaliatv.gr το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή των αιολικών πάρκων την 24η του Μαΐου. Αξίζει να τονιστεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή της Καρδίτσας επί δημαρχίας Κ. Παπαλού, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την επένδυση των 300 εκατομ. ευρώ περίπου, ωστόσο ο σημερινός δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος καίτοι Αγραφιώτης στην καταγωγή, έκλεισε τα αυτιά του στις αντιδράσεις των κατοίκων, των φορέων και των συλλογικοτήτων και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση, που αλλοιώνει δραματικά τη φυσιογνωμία των Αγράφων.

Το περιβαλλοντικό έγκλημα φαίνεται να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα και αναμένεται να αλλοιώσει δραματικά το τοπίο τη φύση και το περιβάλλον, με τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε ελατοσκεπείς εκτάσεις, ενώ το μέγεθος και το πλήθος των ανεμογεννητριών θα δημιουργούν μία εικόνα αντιαιασθητική ορωμένη από δεκάδες χιλιόμετρα και σε όλο τον κάμπο της Καρδίτσας.

Τώρα το “Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων” σε συνεργασία με πλήθος οργανώσεων και πολιτών προσφεύγει στο ΣτΕ για το θέμα των αιολικών εγκαταστάσεων στα Άγραφα. Μάλιστα μαζεύουν υπογραφές μέσω της πλατφόρμας του Avvaz με το σύνθημα “Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! Save Agrafa (South Pindus)”

Στο μήνυμα τους ζητούν «από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να ακυρώσει τις δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων με αρ.πρωτ.ΑΠΠΕΚ/Γ/Φ17.2134/οικ.173623 και ΑΠΠΕΕΚ/Γ/Φ17.1962/ΟΙΚ.173624».

«Υπογράφουμε για να διαφυλάξουμε το ορεινό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Αγράφων ως πολύτιμο αγαθό για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές».

Καταλήγουν λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Μπλόκο» βάζει το ΣτΕ στην κατασκευή 73 ανεμογεννητριών στη Κάρυστο