Κουβέλης: “Η τουρκική συμπεριφορά στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνιστά βαρβαρότητα”

Κουβέλης

Ως κρίσιμο χρονικό ορόσημο για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τρεις μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης χαρακτήρισε τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ενώ εκτίμησε ότι «η κλιμάκωση της έντασης θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

«Πιέζουμε συνεχώς από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση στο εσωτερικό της Τουρκίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας», τόνισε ο κ. Κουβέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι παρά τις πιέσεις «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος αποφυλάκισής τους, διότι η ένταση που επιλέγει ο Ερντογάν και η Τουρκία συνολικά δεν αφήνει περιθώρια να κάνει κάποιος μία ασφαλή πρόβλεψη».

Παράλληλα, τόνισε ότι το γεγονός πως δεν τους έχει απευθυνθεί ακόμη κατηγορητήριο συνιστά «παρανομία, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι βαρβαρότητα». «Η τουρκική συμπεριφορά συνιστά βαρβαρότητα. Δεν αφορά μόνο τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και άλλους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο, όπως τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία και δεν απελευθερώνεται παρά τις πιέσεις που ασκούνται», πρόσθεσε.

«Άλλες διαδικασίες ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει ως υποχρέωση της τουρκικής Δικαιοσύνης και δεν το εκπληρώνει, είναι να μας πει για ποιο λόγο κρατούνται και ποια είναι η κατηγορία. Ακόμη, δεν έχει απευθυνθεί συγκεκριμένη κατηγορία κατά των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μία κράτηση χωρίς κατηγορητήριο είναι παράνομη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, κάθε έννοια Δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Τόνισε δε, ότι τρίτο τηλέφωνο, το οποίο υποτίθεται ότι ερευνούν οι τουρκικές αρχές, «δεν υφίσταται». «Δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα η κράτησή τους να ενταχθεί στη ρητορική και την πρακτική της έντασης που προωθεί η Τουρκία, ενόψει και των εκλογών που γίνονται σε λίγες ημέρες», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την «αφελή επιδίωξη να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την περιοχή της ευρύτερης κυπριακής ΑΟΖ».

«Ο Ερντογάν αφελώς πιστεύει ότι κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν γκρίζων ζωνών, των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με μόνο σκοπό και σταθερή επιδίωξη να βρεθεί παρών, μέσα από διαπραγματεύσεις -όπως και πάλι αφελώς πιστεύει- στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίφθηκε και το νέο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι καλή η συμφωνία με τους Σκοπιανούς λέει ο Θεοδωράκης

ΑΚΟΜΑ: «Ακροδεξιά στοιχεία» βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ για τις αποδοκιμασίες υπουργών του