Νέο “όχι” Σαλβίνι σε πλοίο ΜΚΟ: Να ξεχάσουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ιταλικό λιμάνι

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έστειλε προειδοποίηση, με νέα του ανάρτηση στο Facebook, προς την ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms: “Η ΜΚΟ Open Arms, ισπανική ΜΚΟ με ισπανική σημαία, έσπευσε σήμερα σε σημείο στο οποίο βρισκόταν ένα πλοιάριο, και πριν φτάσει η ακτοφυλακή της Λιβύης, επιβίβασε με μεγάλη βιασύνη στο σκάφος της, 50 περίπου μετανάστες. Το πλοίο αυτό βρίσκεται σε λιβυκή ζώνη έρευνας και διάσωσης, με πλησιέστερο λιμάνι εκείνο της Μάλτας και σημαία και οργάνωση οι οποίες ανήκουν στην Ισπανία. Ας ξεχάσουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ιταλικό λιμάνι“, έγραψε ο Σαλβίνι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μάλτας απάντησε ότι το ναυάγιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στη Λαμπεντούζα, ενώ σύμφωνα με Ισπανό ευρωβουλευτή, το πλοίο με τους διασωθέντες θα κατευθυνθεί τελικά προς την Ισπανία.

Η ΜΚΟ Οpen Arms, πάντως, θεωρεί ότι “για τους εκατό ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, στο χθεσινό ναυάγιο ανοικτά των λιβυκών ακτών, ευθύνεται η ακτοφυλακή της Λιβύης και της Ιταλίας, διότι “το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης θα μπορούσε να τους σώσει, αλλά η έκκλησή της αγνοήθηκε”.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής Ρομπέρτο Φίκο, ο οποίος ανήκει στα Πέντε Αστέρια, διαχώρισε την θέση του από την “γραμμή Σαλβίνι”. Επισκεπτόμενος κέντρο μεταναστών στην Σικελία, ο Φίκο δήλωσε ότι “εκείνος δεν θα έκλεινε τα λιμάνια” και ότι “στην υπόθεση αυτή “χρειάζεται λογική και καρδιά”.

“Ως τρίτος ανώτατος κρατικός ιθύνοντας λέω ότι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με όποιον μεταναστεύει, διότι είναι δραματικές ιστορίες που αγγίζουν την καρδιά. Την κατάσταση αυτή εκτάκτου ανάγκης πρέπει να την αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όχι μόνον η Ιταλία, και να τεθούν στο περιθώριο οι εξτρεμισμοί, διότι την αλληλεγγύη πρέπει να την εφαρμόζουν όλοι μαζί. Αν υπάρχει ένας προορισμός, πρέπει να πρόκειται για ευρωπαϊκό προορισμό”, ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλείνει τα λιμάνια η Ιταλία! Δεν δέχεται πλοίο με 629 μετανάστες

Νέο όχι της Ιταλίας σε πλοίο μιας ΜΚΟ που μεταφέρει λαθρομετανάστες

Οργή στην Ιταλία από σχόλια Γερμανού Επιτρόπου – Ζητούν την άμεση παραίτηση του