Τριήμερη κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν μια τριήμερη εκεχειρία στα μέσα Ιουνίου για τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους προσφορά τους, η οποία ανακοινώθηκε δύο ημέρες αφότου η κυβέρνηση κήρυξε μια δική της άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Οι αντάρτες δήλωσαν πως οι ξένες δυνάμεις θα εξαιρεθούν από την εκεχειρία και πως οι επιχειρήσεις εναντίον τους θα συνεχισθούν. Είπαν επίσης ότι θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν οποιαδήποτε επίθεση.

“Τα μέλη των Ταλιμπάν δεν πρέπει να συμμετέχουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις στη διάρκεια των εορτασμών του Εΐντ επειδή ο εχθρός μπορεί να μας στοχοθετήσει”, αναφέρουν σε δήλωση που εξέδωσαν.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση, όμως ο Όμαρ Ζαχιλουάλ, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο γειτονικό Πακιστάν, περιέγραψε την ανακοίνωση ως ένα “σημαντικό βήμα στην προοπτική για ειρήνη”.

“Ελπίζω ότι η ευχαρίστηση από το γεγονός ότι δεν θα χύνεται αφγανικό αίμα κατά το Εΐντ θα γίνει τόσο μεγάλη ώστε και ο υπόλοιπος χρόνος θα κηρυχθεί κι αυτός αφγανικό Εΐντ”, έγραψε στο Twitter.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα αρχίσει η εκεχειρία, καθώς το Εΐντ αρχίζει με την πρώτη εμφάνιση της σελήνης, όμως τα αφγανικά ημερολόγια αναφέρουν την Παρασκευή 15 Ιουλίου ως το τέλος του Ραμαζανιού.

Το Εΐντ είναι η μεγαλύτερη γιορτή του μουσουλμανικού ημερολογίου, όταν οικογένειες ανταλλάσσουν επισκέψεις η μία στο σπίτι της άλλης, παραθέτουν πλούσια γεύματα και στο Αφγανιστάν φροντίζουν τους τάφους των αγαπημένων τους. Οι Ταλιμπάν είχαν στο παρελθόν εξαπολύσει επιθέσεις στη διάρκεια του Εΐντ.

“Μέσα σε τρεις ημέρες, ίσως να τεθεί σε δοκιμασία η ενότητα των εξεγερμένων Ταλιμπάν”, είπε στο Ρόιτερ ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. “Αν οι διάφορες παρατάξεις δεν δεχθούν την εκεχειρία, τότε οι επιθέσεις θα συνεχισθούν”.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε την Πέμπτη μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν μέχρι τις 20 Ιουνίου, όμως απέκλεισε απ’ αυτήν άλλες μαχητικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση του Γάνι ήρθε έπειτα από μια συνάντηση μουσουλμάνων ιερωμένων που εξέδωσαν μια φάτουα (θρησκευτική απόφαση) κατά των επιθέσεων καμικάζι βομβιστών. Μια τέτοια επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14 ανθρώπους στην είσοδο μιας “σκηνής ειρήνης” που είχαν στήσει οι ιερωμένοι στην Καμπούλ.

Οι ιερωμένοι συνέστησαν επίσης μια κατάπαυση του πυρός με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν να επιβάλουν και πάλι τον αυστηρό ισλαμικό νόμο μετά την ανατροπή τους το 2001, και ο Γάνι υιοθέτησε τη σύσταση.

Τον Φεβρουάριο ο Γάνι προσφέρθηκε να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως νόμιμη πολιτική ομάδα σε μια προτεινόμενη πολιτική διαδικασία, για την οποία είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από 16 χρόνια. Ο Γάνι πρότεινε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κρατουμένων, ανάμεσα σε επιλογές που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών με συμμετοχή των ανταρτών και μια συνταγματική αναθεώρηση σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν ώστε να τερματισθεί μια σύγκρουση που μόνο πέρυσι στοίχισε τη ζωή ή προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 10.000 αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσωρινή εκεχειρία Αφγανιστάν-Ταλιμπάν λόγω Ραμαζανίου

Αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν– Πάνω από 35 οι νεκροί

Ισόβια στον Αφγανό που βίασε και σκότωσε τη 19χρονη Γερμανίδα φοιτήτρια