Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το Σκοπιανό

“Εμείς το πρόβλημα το Σκοπιανό το λύσαμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο να λύνουμε προβλήματα που μας κρατούν φυλακισμένους στην ιστορία» δηλώσει το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Η συμφωνία με τη FYROM δεν έγινε για να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η χώρα αυτή ήθελε τη συμφωνία για να μην μπλοκάρουμε τη διαδικασία» συμπλήρωσε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

«Θέλουμε φίλους ή εχθρούς στα βόρεια σύνορά μας; Τα θεωρούμε σημαντικότερα τα προβλήματ αυτά από αυτά με την Τουρκία; Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και να επικεντρωθούμε στα Σκόπια;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «μας συμφέρει οι χώρες όπως η πΓΔΜ να έχουν ευρωπαικό προσανατολισμό παρά προσανατολισμό παράδοσης στην Τουρκία».

Ερωτηθείς για όσα είπε το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών αρκέστηκε στο ότι η συμφωνία «είναι πολύ καλή, δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές».

Όπως είπε «υπήρξε μια προσπάθεια να σχηματιστεί εικόνα ότι τα δώσαμε όλα. Σιγα σιγά καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η πολιτική μας οδήγησε στη μετονομασία του αεροδρομίου και της μεγάλης κεντρικής λεωφόρου και στο ότι έχουν αρχίσει να κατεβίνουν τα αγάλματα. Σιγουρεύονται τα σύνορά μας και ανοίγει προοπτική μιας μακρόχρονης συνεργασίας».

Κατά την εκτίμησή του, δε, μέχρι να έρθει η Βουλή στη συμφωνία θα έχει τη συντριπτική στήριξη των πολιτών επικαλούμενος (ξανά) δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες «κάθε εβδομάδα υποχωρεί 10-12% η αντίδραση».

«Έκανα ένα βήμα για να φύγει η χώρα από ένα φυλακισμένο παρελθόν, έκανα το καθήκον μου για την πατρίδα» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις αιτιάσεις που δέχεται για την διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ξεκαθαρίζοντας πως «ουδέποτε συζήτησα, ούτε πρόκειται να συζητήσω θέματα «Τσαμουριάς», η μόνη κυβέρνηση που τα συζήτησε -και έχω διπλωμάτες μάρτυρες από τις συζητήσεις που έγιναν- είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την δεκαετία του ’90».

Τόνισε παράλληλα ότι «είναι αστείο κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Αναγνωρίζουμε τα σύνορα όπως διαμορφώθηκαν με βάση την Τελική Πράξη του Ελσίνκι; Αναγνωρίζουμε την Τελική Πράξη των Παρισίων του 1926; Αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα των δύο Παγκοσμίων Πολέμων; Αναγνωρίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε να στηριχθούμε σε αυτό;».

Μερικοί, όπως είπε, «θυμίζουν τις χειρότερες παραλλαγές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όταν εκδηλώνει πρόθεση αναθεώρησης συνόρων, συνθηκών και συμπεριφορών. Δεν είναι παιχνίδια αυτά. Κάποιοι κάνουν μικροκομματικά παιχνίδια και μέσα στη ΝΔ, λένε ασύστολα ψέματα -ότι τάχα ανταλλάσσουμε Τσαμουριά με Βόρεια Ήπειρο κτλ. Φαίνεται να ξεχνούν ότι αυτό που ονομάζουμε σήμερα Βόρεια Ήπειρο ανήκει σήμερα σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Αν είναι, να το πουν ευθέως: θέλουν αλλαγή συνόρων; Θέλουν να κάνουμε πόλεμο και να αλλάξουμε τα σύνορα; Ή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο και να πιστοποιούμε και εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμφωνίες;»

«Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα, δεν είναι παιχνιδάκια», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς, «τα έχει πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση και παίζει με το ίδιο το μέλλον της χώρας. Το χαρακτηριστικό της ΝΔ, όπως του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, είναι τα θέματα αυτά να δημιουργούν προβλήματα και όχι να λύνουν».

Διαβάστε επίσης: Πάνος Καμμένος: «θέλω δημοψήφισμα ή εκλογές- Ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το Σκοπιανό»! [vid]