Υπό κράτηση έθεσαν οι αρχές της Μάλτας και δεύτερο πλοίο μιας ΜΚΟ

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, η Μάλτα έθεσε σήμερα υπό κράτηση ένα σκάφος ΜΚΟ που κανονικά διασώζει σκάφη με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Το σκάφος Sea Watch 3, το οποίο εκμεταλλεύεται η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch, ζήτησε να αποπλεύσει από το λιμάνι αφού υποβλήθηκε σε συντήρηση και η λιμενική αρχή αρνήθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Sea Watch. Οι λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν μόνο πως εξετάζεται το καθεστώς του πλοίου.

Ένα άλλο σκάφος μιας ΜΚΟ, το Lifeline, κρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η Μάλτα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια άνοιξε το λιμάνι της σε μεγάλο αριθμό μεταναστών, περίπου 230, όταν η Ιταλία αρνήθηκε να τους προσφέρει ασφαλές καταφύγιο.

Ο καπετάνιος του Lifeline παρακολούθησε σήμερα ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου στη Μάλτα κατά την οποία ο εισαγγελέας δήλωσε πως το πλοίο δεν είναι καταχωρισμένο όπως πρέπει. Οι οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα δύο πλοία αρνήθηκαν πως διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.

“Δημιουργούν τις συνθήκες για να καταστήσουν αδύνατο να επιχειρούν στη θάλασσα μη κυβερνητικές οργανώσεις”, δήλωσε η Τζόρτζα Λινάρντι της Sea Watch. “Μ’ αυτό το φόντο, άνθρωποι πεθαίνουν και κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται”.

Σε δύο χωριστά επεισόδια, τουλάχιστον 204 μετανάστες έχουν πνιγεί από την Παρασκευή αφού στριμώχτηκαν από τους διακινητές σε ανασφαλή πλεούμενα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Με τους θανάτους αυτούς, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ξεπέρασε φέτος τους 1.000.

Οι ΜΚΟ υποστηρίζουν πως γίνονται άδικα στόχοι από τις κυβερνήσεις της Μάλτας και της Ιταλίας και πως επιδιώκουν να περιορίσουν τις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη ενώ υποστηρίζουν πως η πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης προκαλεί θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλείνει τα λιμάνια η Ιταλία! Δεν δέχεται πλοίο με 629 μετανάστες

Νέο όχι της Ιταλίας σε πλοίο μιας ΜΚΟ που μεταφέρει λαθρομετανάστες

Οργή στην Ιταλία από σχόλια Γερμανού Επιτρόπου – Ζητούν την άμεση παραίτηση του