Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει πρόγραμμα παρεμβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία για το Σκοπιανό. Επιθυμία είναι να μιλούν όλοι για την οικονομία και όχι για το Σκοπιανό.
«Σε τρεις νομούς φαίνεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα», εξηγεί σε συνομιλητές του κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά τις τοπικές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική της δυσκολίας που επικρατεί για την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιφέρειες ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία περιέγραψε μια καθόλου εύκολα διαχειρίσιμη κατάσταση από τις συνεχείς και έντονες αποδοκιμασίες.
Έναρξη προεκλογικής περιόδου στη ΔΕΘ
Μ’ αυτά δεδομένα και την «καρδιά» των κινητοποιήσεων να χτυπά στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στην εμφάνισή του στην ΔΕΘ, η οποία επί της ουσίας θα αποτελέσει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
«Χρειάζεται να δώσουμε μάχη ενημέρωσης και να βγούμε μπροστά εξηγώντας στον κόσμο ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει οφέλη, και ταυτόχρονα απαιτεί να παρουσιάσουμε ένα ισχυρό πακέτο στήριξης των αδυνάμων και κοινωνικής πολιτικής, για να επιστρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στην πραγματικά οφέλη της μάχης που δώσαμε», εξηγεί σε συνομιλητές του κορυφαίο στέλεχος όταν ερωτάται για το πως μπορεί να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από την παρούσα κατάσταση.
Προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα στη Βόρεια Ελλάδα
Παράλληλα οι υπουργοί έχουν αρχίσει -με εντολή Μαξίμου- να εστιάσουν στα προβλήματα που έχουν μεταφέρει σε κάθε υπουργείο βουλευτές της Β.Ελλάδας, προκειμένου να αυτά να λυθούν το ταχύτερο δυνατό.
Το Μαξίμου επιδιώκει πάση θυσία μέχρι το Σεπτέμβριο οι περισσότεροι ψηφοφόροι να ασχολούνται με την οικονομική πολιτική, τις συντάξεις και τη βελτίωση της καθημερινότητας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις για την παρουσία στη ΔΕΘ, ενώ έχουν επισημανθεί και οι φόβοι για το ενδεχόμενο επεισοδίων.
Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας
«Πρόβα» της παρουσίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, και των αντιδράσεων με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος, θα αποτελέσει θα αποτελέσει η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη για τις ανάγκες της τετραμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.
Για την ελληνική πλευρά, ο συντονισμός των τεσσάρων χωρών είναι κομβικής σημασίας για σημαντικά θέματα όπως η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και ενισχυτικά. Για την ασφάλεια της περιοχής η προοπτική σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων με ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Κομμάτι αυτής της επιδίωξης είναι και η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα δρομολογήσει την έναρξη και υλοποίηση έργων υποδομής αλλά και ενεργειακών οδών, ενώ η οικονομική προοπτική με βάση την παράμετρο της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των τεσσάρων ηγετών.
Διαβάστε, επίσης:Οι αντιδράσεις στο Σκοπιανό τρόμαξαν το Μαξίμου-Τάζουν παροχές στη Β.Ελλάδα