ΔΕΗ: Έξι υποψήφιοι στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί οριστικά και τυπικά σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ που πρόκειται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Και τα έξι υποψήφια σχήματα για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη φάση θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Αυτά ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί οριστικά και τυπικά σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ που πρόκειται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy Investment Corporation, ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει το data room για τις μονάδες, μέσω του οποίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα των μονάδων και των λιγνιτωρυχείων που θα τις τροφοδοτούν.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή προσφορών το Σεπτέμβριο και κατακύρωση του διαγωνισμού τον Οκτώβριο.

Όπως διευκρινίστηκε χθες θα επιτρέπεται η υποβολή προσφορών και για τα δύο συγκροτήματα (Βορρά και Νότου) καθώς και η συγκρότηση επιχειρηματικών συνεργασιών για την διεκδίκηση των μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν οι:
1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου) CONSORTIUM
2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. ENERGETICK
5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED
6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου τόσο για τη Μεγαλόπολη όσο και για τη Φλώρινα, από κοινού με την China Energy Investment Corporation που έχει σημαντική τεχνογνωσία στην ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή.

Από τις χθεσινές τοποθετήσεις, αλλά και από τις εκτιμήσεις άλλων υποψηφίων για τις μονάδες της ΔΕΗ, προκύπτει ότι παράγοντες – κλειδί για την κατάληξη του διαγωνισμού και τη διαμόρφωση του τιμήματος θα είναι, μεταξύ άλλων:

– Οι προβλέψεις της διακήρυξης του διαγωνισμού.
– Οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη διεθνή αγορά, που αποτελούν βασικό στοιχείο κόστους των λιγνιτικών μονάδων και παρουσιάζουν αυξητική τάση ενόψει της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.
– Η προοπτική συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στο χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Θεωρείται ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξει μια κατεύθυνση προς την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.
– Ενδεχόμενες συμφωνίες με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος που διαθέτουν αντιστάθμιση δηλαδή δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου τα οποία μπορούν να μετριάσουν την επιβάρυνση της ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κοπελούζος ανέφερε ότι δεν προκύπτει νομικό πρόβλημα για τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στην ηλεκτροπαραγωγή εξαιτίας της συμμετοχής της επίσης κινεζικής State Grid ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Kοπελούζος ανήγγειλε ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει από κοινού με δυτικοευρωπαϊκή εταιρεία στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ εμπορίας που αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο. Επί του παρόντος όπως είπε και εφόσον ο όμιλος είναι προμηθευτής των εταιρειών παροχής αερίου δεν θα επεκταθεί στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Η διείσδυση στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζεται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Την αντίθεσή της στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων επανέλαβε η ΓΕΝΟΠ, κάνοντας λόγο για καταστροφική επιλογή για την εθνική οικονομία.

Διαβάστε, επίσης:Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την ανάπτυξη σε 7 από τις 10 ελληνικές επιχειρήσεις