Είναι οριστικό: Διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε το Ποτάμι

Με συντριπτική πλειοψηφία τα στελέχη του Ποταμιού έκαναν δεκτή την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη και έτσι το Ποτάμι έκδωσε οριστικά “διαζύγιο” με το Κίνημα Αλλαγής.

Το τελικό αποτέλεσμα: 97 στελέχη ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, 16 κατά και 5 λευκά.

Η πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προβλέπει συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων

Ο Στ. Θεοδωράκη είπε επίσης, αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τις επιλογές του ότι είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στ. Θεοδωράκης: Συνταγή αποτυχίας αν μέναμε στο Κίνημα Αλλαγής

«Η παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής θα ήταν συνταγή αποτυχίας», ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης στη δημόσια ομιλία του μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Ποταμιού να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές και παραδέχθηκε ότι έχει μπροστά ανηφόρες και αναποδιές.

Για τα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. Ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος ούτε προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για κατασκευασμένα σενάρια και ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Αυτοκριτική και στήριξη…

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος πήραν τον λόγο μετά την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος στήριξε ξεκάθαρα την επιλογή της αποχώρησης, κάνοντας λόγο για δυναμική επιστροφή του Ποταμιού.

Ακολούθησαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα (για την αποχώρηση), αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση. Ο πρώτος έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της νέας αριστεράς, ενώ ο δεύτερος πρότεινε να δηλώσει το Ποτάμι ότι ανήκει στον χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού. Στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή τον Μακρόν, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Λυκούδης άσκησε κριτική τόσο στις επιλογές του Ποταμιού, όσο και του Κινήματος Αλλαγής. Δήλωσε ότι παραμένει στην ΚΟ του Ποταμιού, αλλά προσέθεσε ότι τα στελέχη της Μεταρρύθμισης θα αποφασίσουν χωρίς κεντρική γραμμή αν θα μείνουν στο Ποτάμι ή στο Κίνημα Αλλαγής. Δεν θα μείνω ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που λένε ότι όλα τα αποφασίζει ο Αρχηγός σημείωσε και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην ψευδεπίγραφη αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Έκπληξη αποτέλεσε η τοποθέτηση του Μίλτου Κύρκου, ο οποίος στο δια ταύτα πρότεινε το Ποτάμι να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής με προϋπόθεση πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας, γεωργία, τουρισμός, ενέργεια), σε συνδυασμό με οδικό χάρτη για τη διαδικασια υλοποίησής τους. «Χάρτης» ο οποίος θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Υπέρ της παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής τάχθηκαν ο Παναγιώτης Βλάχος (της κίνησης «Μπροστά»). «Σας καλώ να μην τα παρατήσουμε. Να μην ενδώσουμε τόσο εύκολα σε ένα νέο ‘οχι’, σε μια πορεία χωρίς στρατηγική, σε ένα άλμα στο κενό» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσκόπηση: «Μαύρη τρύπα» «καταπίνει» τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Αυτοδυναμία για ΝΔ

Διαλύθηκε το Κίνημα Αλλαγής – Εισήγηση για αποχώρηση, τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης

WP: Μία συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών κυβερνά την Ελλάδα