Τις δύσκολες καμπές της διαπραγμάτευσης μέχρι την τελική συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τις συζητήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τα επόμενα βήματα περιγράφει ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ομολογεί ότι ανησυχεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, για την μη εφαρμογή της συμφωνίας. «Δεν είναι εύκολο, ξέρω όμως ότι οι ηγέτες πρέπει να ηγούνται και να εξασφαλίζουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Μπορεί και να στοιχίσει στην πολιτική καριέρα τη δική μου και του Αλέξη Τσίπρα» παραδέχθηκε.
Ο κ. Ζάεφ Διατυπώνει την πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό και θα περάσει και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ως προς το δημοψήφισμα είπε ότι θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμά του θα είναι δεσμευτικό. Ως προςτην κύρωση της συμφωνία από την Βουλή των Σκοπίων είπε ότι ο «στόχος που έχει θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα, ακόμη καλύτερα».
Παράλληλα κάνει λόγο για τις γεωγραφικές περιοχές της «ιστορικής Μακεδονίας»: «Είναι γεγονός από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα. Υπάρχει και νότιο τμήμα που είναι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Υπάρχει και ένα τμήμα στη Βουλγαρία, που είναι το ανατολικό και υπάρχει κι ένα τμήμα στην Αλβανία που είναι το δυτικό. Αυτό είναι γεγονός. Όσο και αν είναι δύσκολο, καταλαβαίνω τους πολίτες μου. Και για μένα είναι δύσκολο» είπε.
Οι συστάσεις σε Μητσοτάκη-Καμμένο
Ο κ. Ζάεφ απευθύνεται ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο που αντιδρούν στη συμφωνία, επιδιώκοντας να τους καθησυχάσει. «Πρέπει να ξέρουν ο κ. Καμμένος και ο κ. Μητσοτάκης ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ότι ταυτόχρονα δε θίγει την ιδιαιτερότητα του βόρειου τμήματος της Ελλάδας» ανέφερε.
Για τη «μακεδονική» ταυτότητα
Ερωτηθείς γιατί δεν αναφέρει την «σλαβική προέλευση» και επιμένει στην «μακεδονική ταυτότητα» ο κ. Ζάεφ απάντησε: «Εμείς δεχόμαστε την ελληνιστική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα, παντού όπου πηγαίνουμε, και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε. Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής Ιστορίας της Μακεδονίας. Εμείς διαφέρουμε στο πλαίσιο αυτών των συνόρων, με τη δική μας ιδιαιτερότητα, με τον πολιτισμό μας, με την Ιστορία μας, η οποία μπορεί μόνο να είναι συμπληρωματική και δεν αναιρεί κανέναν από τους άλλους πολιτισμούς. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η αμοιβαία αναγνώριση των ταυτοτήτων λειτουργεί μόνο ως όφελος».
Διαβάστε, επίσης: Κ. Μητσοτάκης στην Βουλή: Πολιτικός ψεύτης και απατεώνας ο Αλέξης Τσίπρας