Νέο ενδοκυβερνητικό επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη, αυτή τη φορά μεταξύ του Κώστα Ζουράρι και του Νίκου Κοτζιά, κατά τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Λίγο πριν την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών με την οποία θα έκλεινε η συζήτηση, ο κ. Ζουράρις τον διέκοψε δηλώνοντας: «Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής. Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας», ενώ προειδοποίησε ότι «το στραβό όνομα προκαλεί δυστυχίες».
Ο κ. Κοτζιάς που βρισκόταν κάτω από το πόντιουμ, αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τόνισε ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε.
«Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί περαιτέρω έκταση στην αντιπαράθεση.
«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» ανέφερε.
Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί «επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση» αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.
Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια», υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό». «Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.
Σε αυτό το σημείο είπε » ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία» να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της πΓΔΜ με το δικό μας για την ελληνική ομογένεια.
Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.
Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα» είπε.
Διαβάστε, επίσης:Τα μάζεψε… ο Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας πως οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν χρειάζεται να αποστείλουν έγγραφα στις ελληνικές αρχές