Πλήρης διάψευση των προσδοκιών για έσοδα 40 δισεκατομμυρίων από τις «λίστες της φοροδιαφυγής», τις οποίες είχε κάνει σημαία του ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπόσχεται «κάθαρση» και 13η σύνταξη.
Χθες ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε και επισήμως ότι η Λίστα Λαγκάρντ «δεν είναι πια αξιοποιήσιμη» γιατί έχει παραγραφεί. Το απέδωσε στην απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε πριν ακριβώς ένα χρόνο, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση τότε μελών της κυβέρνησης, τα οποία μιλούσαν για «μαύρες» καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 5 ή και 10 δισ. ευρώ.
Επί της ουσίας όμως, από την εποχή Βαρουφάκη ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «η λίστα Λαγκάρντ έχει παραγραφεί» και για αυτό έφερναν και άλλη ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε» με μόλις 10%-20% φόρο. Αλλά και τον Νοέμβριο του 2015 ο τότε αναπληρωτής Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωνε την Βουλή ότι «δεν είναι μαύρο χρήμα όλα αυτά τα λεφτά». Έλεγε, με άλλα λόγια, το αυτονόητο, ότι δηλαδή «δεν είναι αδίκημα να έχεις καταθέσεις στο εξωτερικό», όπως είπε και εχθές στην βουλή ο κύριος Πιτσιλής.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα Λαγκάρντ το δημόσιο εισέπραξε μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά εάν η Λίστα Λαγκάρντ είχε περιπέτειες από προηγούμενες κυβερνήσεις (με «στικάκια», παραγραφές κλπ), δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο με την λίστα Μπόργιανς την οποία παρέλαβε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και το δημόσιο εισέπραξε ως τώρα κάπου 18 εκατ. ευρώ μόλις.
Κι από την άλλη μεγάλη λίστα των εμβασμάτων εξωτερικού, είναι ζήτημα εάν το δημόσιο εισέπραξε σε όλα αυτά τα χρόνια έστω και 50 εκατ. ευρώ.Δηλαδή από καταβολής Μνημονίων και μετά τα 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όλο κι όλο το κέρδος για το δημόσιο ήταν κάπου 120 εκατομμύρια ευρώ το πολύ, ενώ κάθε χρόνο επιβάλλονταν -και συνεχίζουν να επιβάλλονται- νέα μέτρα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στον τερματισμό της δυνατότητας αξιοποίησής της, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την αξιοποίηση των λιστών αυτών από το 2010 έως σήμερα. Πρέπει να αποδοθούν οι βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των λιστών», τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Όπως είπε ο πρώην υπουργός, «έχουμε κάνει πολλά σαν κυβέρνηση. Δεν λέω ότι έγιναν τέλεια, υπάρχουν ευθύνες, αλλά κάναμε περισσότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Διαβάστε, επίσης: ΙΟΒΕ: Ενισχύθηκαν τα φορολογικά έσοδα με τη χρήση POS
Πέφτουν φοροπρόστιμα για ψύλλου πήδημα