Όπως ανακοίνωσαν, μάλλον υπήρξε εσκεμμένη παρέμβαση στα συστήματα του αεροσκάφους προκειμένου να βγει εκτός πορείας, αλλά δεν κατάφεραν να καθορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για την εξαφάνιση.
Οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα για το τι συνέβη στο αεροσκάφος που εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε την πτήση Πεκίνο-Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβαίνοντες, αφήνοντας άλυτο ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια στον κόσμο.
«Η απάντηση μπορεί μόνο να δοθεί εάν βρεθούν τα συντρίμμια», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κοκ Σου Τσον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την ασφάλεια της MH370.
Στις 29 Μαΐου, η Μαλαισία ανέστειλε την τρίμηνη έρευνα από την αμερικανική εταιρία Ocean Infinity, η οποία κάλυψε 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό και έληξε χωρίς σημαντικά ευρήματα. Ήταν η δεύτερη μεγάλη έρευνα αφού η Αυστραλία, η Κίνα και η Μαλαισία τερμάτισαν μια άκαρπη έρευνα 200 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας σε μια περιοχή 120.000 τετρ. χιλιομέτρων πέρυσι.
Μαλαισιανοί και διεθνείς ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο το αεροσκάφος Boeing εξετράπη χιλιάδες μίλια εκτός της προγραμματισμένης του πορείας πριν εν τέλει καταπέσει στον Ινδικό Ωκεανό. Ειδικοί πιστεύουν ότι κάποιος ίσως απενεργοποίησε εσκεμμένα τον αναμεταδότη του αεροσκάφους πριν το εκτρέψει της πορείας του πάνω από τον Ωκεανό.
Ο Κοκ δήλωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν το παρελθόν του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη και ότι ήταν ικανοποιημένοι με το ιστορικό, την εκπαίδευση και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.
«Δεν είμαστε της άποψης ότι θα μπορούσε να είναι ένα γεγονός που διέπραξαν οι πιλότοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείουν καμία πιθανότητα καθώς τα συστήματα στο αεροσκάφος απενεργοποιήθηκαν χειροκίνητα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπήρξε αθέμιτη παρέμβαση από τρίτη πλευρά», δήλωσε ο Κοκ.
Οι οικείοι των επιβαινόντων ενημερώθηκαν νωρίτερα σήμερα για την τελική έκθεση των ερευνητών.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και ότι θα υιοθετηθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον», δήλωσε η Γκρέις Νέιθαν, δικηγόρος, της οποίας η μητέρα, η Αν Ντέιζι, βρισκόταν στο αεροπλάνο. «Το ένα σημείο που τόνισαν ήταν ότι αυτή η έκθεση δεν είχε σκοπό να αποδώσει ευθύνες, ήταν απλά μια έρευνα σε επίπεδο ασφαλείας».
Τα μόνο επιβεβαιωμένα ίχνη του αεροσκάφους είναι τρία κομμάτια φτερού που ξεβράστηκαν σε ακτές του Ινδικού Ωκεανού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε, επίσης:Μόναχο: Γυναίκα μπήκε σε terminal χωρίς έλεγχο και ακυρώθηκαν 200 πτήσεις!