Τροπολογία για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία. Η τροπολογία προωθεί την κατάργηση του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, οι συγκεκριμένες διατάξεις οδήγησαν σε μεγάλο αδιέξοδο, ιδίως χήρες κάτω των 55 ετών που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη μόνο για τρία χρόνια. Για όσες, δε, είναι κάτω των 52 ετών η σύνταξη χηρείας δεν επανέρχεται ούτε μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Με άλλη τροπολογία, στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», το ΚΚΕ προτείνει άμεσα μέτρα για τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους.
Η τροπολογία αφορά τη δυνατότητα των δημοτικών συμβουλίων να προβαίνουν στη διαγραφή, υπό προϋποθέσεις, με εισοδηματικά κριτήρια και με γνώμονα την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι πρέπει υποχρεωτικά να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τους δήμους που θα ξεκινούν από 500 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογίες για την κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας και για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» κατατέθηκε από το ΚΚΕ τροπολογία για τη διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών προς τους δήμους.
«Ιδού η Ρόδος. Κάντε δεκτή την τροπολογία μας, αλλιώς οι συνταξιούχοι δε θα σταματήσουν τους δίκαιους αγώνες ενάντια στην άδικη πολιτική σας. Θα σας ανταποδώσουν την ”αγάπη” που τους δείξατε», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης με αφορμή το κλίμα προσμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Επίσης, έθεσε στην Ολομέλεια το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για την απονομή σύνταξης όσοι έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και πάνω από 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
Για το νομοσχέδιο τόνισε πως «δεν απαντά στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για κάλυψη των απωλειών, για επαναφορά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», όπως επίσης «δεν απαντά στην εργασιακή κόλαση που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις». Ως προς τα άρθρα που αφορούν την «αντιμετώπιση» της αδήλωτης εργασίας και την «προστασία» των εργολαβικών εργαζόμενων, σημείωσε πως οι ρυθμίσεις «δεν αγγίζουν την καρδιά του προβλήματος που είναι η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η γενίκευση της ευελιξίας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως η «κανονικότητα», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, είναι τόση όση επιτρέπουν η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας. Όπως είπε, «κανονικότητα σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, ουσιαστική προστασία των ανέργων, κάλυψη των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις, αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης σε Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Αντίθετα, η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει ή έχει απορρίψει όλες τις σχετικές προτάσεις νόμου του ΚΚΕ (προστασία ανέργων, ανακούφιση υπερχρεωμένων νοικοκυριών, επαναφορά κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων κλπ), ενώ επεκτείνει στη «μεταμνημονιακή» εποχή το νόμο Βρούτση και το νόμο Κατρούγκαλου.
Διαβάστε, επίσης: Φοροδιαφυγή: Έψαχναν 40 δισ. και εισέπραξαν μόλις 120 εκατ. ευρώ