Η πρωτοφανής πίεση των ΑΝΕΛ με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών, οδηγεί σε κινήσεις πολιτικής ακροβασίας τον Πάνο Καμμένο ο οποίος προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να περιχαρακώσει τη βάση του κόμματός του.
Ταυτόχρονα, με τη στάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας χθες, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν τον Πάνο Καμμένο να είναι σφόδρα ενοχλημένος με τον Νίκο Κοτζιά.
Προφανώς για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και την υποστηρικτική επιστολή Κοτζιά στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ, να περάσει το κατώφλι της συμμαχίας με ελληνική βοήθεια. Ο υπουργός Άμυνας είναι ενοχλημένος με το ενδεχόμενο να μετέχει και να φωτογραφίζεται σε εορταστικό -λόγω πρόσκλησης στη FYROM- κλίμα, κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Αυτός είναι και ο λόγος που -έμμεσα μεν- αλλά δημοσίως αυτή τη φορά, αντάλλαξαν αιχμές οι δύο τους χθες, αφού μόλις την προηγουμένη ο καθένας κρατούσε μακρυά από τη δημοσιότητα, τα βέλη που εξαπέλυε στον άλλο.
Την αιχμή Κοτζιά για τη στάση Καμμένου στο Μακεδονικό, εισέπραξε η Έλενα Κουντουρά κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τον εκνευρισμό Καμένου την ημέρα που έγινε το υπουργικό) για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε «Μακεδονικό» πανηγύρι η σύνοδος στις Βρυξέλλες, γνωρίζουν λιγότεροι.
Συμφωνία με 180 ψήφους και εκλογές
Χτες όμως ο μεν Καμένος προειδοποίησε, αν και σε τηλεοπτική του συνέντευξη τα μάζεψε, για πτώση της κυβέρνησης θέτοντας ως προϋπόθεση τις 180 ψήφους για τη συμφωνία στη Βουλή, και αμέσως ο Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε να επαναλάβει τη θέση που έχουν διατυπώσει τα περισότερα κυβερνητικά στελέχη (και ο Δ.Τζανακόπουλος) ότι δεν απαιτούνται 180 αλλά 151 ψήφοι.
Πολλοί -και ο Π.Καμμένος- έσπευσαν να ερμηνεύσουν στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου τη φράση «η κυβέρνηση επιθυμεί τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία» ως «παράθυρο» για 180 ψήφους. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να μην υπάρχει. Αντίθετα το «παράθυρο» που άνοιξε κάποιοι λένε πως ήταν για πρόωρες εκλογές, με την αναφορά -προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη της γνωστής ιστορίας για τον «ψεύτη βοσκό» που όταν ήρθε ο λύκος, κανείς πια δεν τον πίστευε.
Κι αν με την ανακοίνωση που ερμηνευόμενη μπορεί -ίσως- να εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο στον κ.Καμμένο, είναι πια βέβαιο ότι ο χρόνος μετά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα είναι και ο ορίζοντας του βίου της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπολογισμοί που γίνονται, αποδίδουν -για την ώρα- το άθροισμα των απαιτούμενων ψήφων για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών με 151+ ψήφους.
Ωστόσο τα απανωτά χτυπήματα Καμμένου ξοδεύουν τα όποια αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου διαθέτει η κυβέρνηση, αφού κάθε φορά που ο κυβερνητικός εταίρος μιλά για «παράδοση της Μακεδονίας» -επί της ουσίας- αποδυναμώνει το κυβερνητικό σχήμα.
Οι εναλλακτικές τακτικές δίνουν τον μαγικό αριθμό με την ροή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ωστόσο χτες ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα βάλει πλάτη σε κατά περίπτωση θέματα ή προβλήματα με τα οποία συμφωνεί, αλλά δεν προχωρά σε συνεργασία ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.
Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος -όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πει- θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία. Μέχρι τότε άλλοι ξεσκονίζουν τα εκλογικά βιβλιάρια αναζητώντας την ημερομηνιών των εκλογών και ο Πάνος Καμμένος εναποθέτει τις ελπίδες του στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ και όσους -στη γειτονική χώρα- διαφωνούν με τη συμφωνία.
Διαβάστε, επίσης:«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές
Κοτζιάς: «Αστείο να θεωρούν κάποιοι ότι η Βόρειος Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα»