Ισχυρότατος σεισμός στον Ειρηνικό κοντά στις νήσους Φίτζι και Τόνγκα

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις νήσους Φίτζι και Τόνγκα όμως το επίκεντρό της ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και δεν προκάλεσε τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 559,57 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο έντονα αισθητή η δόνηση στην επιφάνεια. Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 270 χλμ ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα.

Αρχικά, ο σεισμός είχε μετρηθεί στα 8 Ρίχτερ, όμως αργότερα αναβαθμίσθηκε στους 8,2βαθμούς Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές εάν το εστιακό του βάθος δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η περιοχή του σεισμού κείται στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, που προκαλεί συχνά σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

H μετασεισμική ακολουθία είναι συνεχής με τον μεγαλύτερο μετασεισμό να έχει καταγραφεί αμέσως μετά τον κύριο στους 6,3 βαθμούς Ρίχτερ και στο ίδιο εστιακό βάθος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός στη Ρόδο έγινε αισθητός και στα τουρκικά παράλια

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών έπληξε τη νήσο Λομπόκ της Ινδονησίας