Το μοιραίο λάθος με την εκτροπή της κυκλοφορίας -Πώς εγκλωβίστηκε ο κόσμος στο Μάτι

Αν και ακόμα είναι νωρίς για να εντοπιστούν στο σύνολό τους τα λάθη που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι, ωστόσο σιγά σιγά το παζλ των στοιχείων συμπληρώνεται.

Ένα απ’ αυτά είναι, όπως αποκαλύπτεται και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση, η εκτροπή της κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, και όπως περιγράφει στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» ο κ. Βασίλης Διγαλάκης, καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, «όταν η πυρκαγιά “κατέβηκε” από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54. Η εκτροπή αυτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό λάθος. Οχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο “μάτι του κυκλώνα”».

Το πρόβλημα ήταν, όπως εξηγεί και ο κ. Διγαλάκης, ότι δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση. Οι πολίτες ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν στο Μάτι από τη στιγμή που αφενός έκλεισε η Μαραθώνος και αφετέρου δεν υπήρξε πρόνοια για να καθοδηγηθούν εκτός του οικισμού προς τη Νέα Μάκρη, γι’ αυτό και τα καμένα αυτοκίνητα είχαν μέτωπο προς τη στροφή για τη Ραφήνα, στο σημείο που η Ποσειδώνος γίνεται Δημοκρατίας.

Διαβάστε, επίσης:Φονική πυρκαγιά: Στους 80 οι ταυτοποιημένοι νεκροί – Οκτώ οι αγνοούμενοι