Χιλιάδες Σύροι επιστρέφουν στην Νταράγια μετά την απελευθέρωση της από τους τζιχαντιστές

Χιλιάδες Σύροι άρχισαν σήμερα να επιστρέφουν στην Νταράγια, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, για πρώτη φορά αφότου κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο αυτής της πόλης στην επαρχία της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές αντάρτες πριν από δύο χρόνια.

Η πόλη ήταν ένα από τα κύρια κέντρα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και υπέστη μαζικές καταστροφές στη διάρκεια των μαχών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν.

Ο στρατός του Άσαντ και οι σύμμαχοί του ανέκτησαν τον έλεγχο της Νταράγια έπειτα από πολύχρονη πολιορκία και βομβαρδισμούς. Πολλοί που δεν ήθελαν να ζουν υπό την εξουσία του Άσαντ έφυγαν μαζί με τους τζιχαντιστές βάσει μιας συμφωνίας παράδοσης που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Άμαχοι και μαχητές που φοβούνταν την κρατική εξουσία του Άσαντ μεταφέρθηκαν σε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στον βορρά ενώ άλλοι –οι οποίοι πιθανότατα είναι αυτοί που επιστρέφουν τώρα στην πόλη– εκτοπίστηκαν σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο γύρω από την πρωτεύουσα.

Οι εκτοπισμένοι επιστρέφουν αφού η Νταράγια «απαλλάχθηκε από κατάλοιπα τρομοκρατών και οι κύριες υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πλήθη να συγκεντρώνονται κάτω από μεγάλες συριακές σημαίες και φωτογραφίες του Άσαντ. Πίσω τους, κτίρια με σπασμένα παράθυρα, με τους τοίχους διάτρητους από σφαίρες, μοιάζουν να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις μάχες.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει τις τοπικές συμφωνίες –αποδοχή της κρατικής εξουσίας, αλλιώς αναχώρηση– ένα «μοντέλο που λειτουργεί για να φέρει την ασφάλεια και την ειρήνη», έπειτα από επτά και πλέον χρόνια πολέμου. Υποστηρίζει πως επιδιώκει να ανακτήσει έδαφος από τους μαχητές έτσι ώστε οι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους.

Η αντιπολίτευση στον Άσαντ υποστηρίζει όμως πως οι συμφωνίες ισοδυναμούν με μια πολιτική αναγκαστικού εκτοπισμού που έχει σκοπό να στηρίξει την εξουσία του.

Ο επικεφαλής των προγραμμάτων βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο’Μπράιαν είχε εκφράσει «έντονη ανησυχία» για την εκκένωση της Νταράγια εκείνη την εποχή. Ωστόσο από τότε έχουν επιτευχθεί πολλές τέτοιες συμφωνίες βοηθώντας την κυβέρνηση να ανακαταλάβει μεγάλες πόλεις σε όλη τη Συρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2011 στον πόλεμο και σχεδόν 11 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπισθεί.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε άλλα σημεία της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει επίσης πως θα πρέπει να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να «επιστρέψουν εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

Μόσχα: Έχουμε μάρτυρες που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο με τα χημικά όπλα

Δαμασκός και Τεχεράνη καταγγέλουν συνωμοσία για τα χημικά – Ο ρόλος της μκο Συριακό Πρακτορείο