Στην ανάρτηση στο Facebook του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το ότι η «μακεδονική» θα γίνει μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ των 500 εκατ. πολιτών, απαντά σημερινή ανακοίνωση του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO, με τίτλο «Κύριε Ζάεφ, «μακεδονικός» και βουλγαρικός είναι το ένα και το αυτό».
Στην ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζεται ότι, τελευταία ο κ. Ζάεφ αρέσκεται να κάνει δηλώσεις που αφορούν στην κοινή ιστορία της «Μακεδονίας» και της Βουλγαρίας (αφορά τη Συνέντευξη Ζάεφ μετά τον κοινό εορτασμό του Ιλίντεν στο Μπλαγκόεβγκραντ, στην οποία η εξέγερση χαρακτηριζόταν ως «μακεδονική», και για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα ο π/θ της ΠΓΔΜ να ζητήσει εμμέσως συγγνώμη) , σημειώνεται ότι η τελευταία του δήλωση αφορά την «μακεδονική» που αναμένεται να γίνει μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
«Μάλιστα, κύριε Ζάεφ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αλλά θα σας θυμίσουμε και πάλι, ότι αυτή η γλώσσα είναι επίσης μέρος της κοινής μας ιστορίας. Μισό αιώνα πριν, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ των «μακεδονικών» και βουλγαρικών κανόνων αυτής της γλώσσας. Και στην πατρίδα του κ. Ζάεφ, τη Στρούμιτσα, η οποία βρίσκεται δίπλα στα σύνορα, και έως το 1919 ήταν εντός των ορίων της Βουλγαρίας, πιθανώς πολλές φορές στα νιάτα του, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί μιλά βουλγαρικά. Η διαφορά, μισό αιώνα μετά, είναι ότι η ίδια γλώσσα είναι τεχνηέντως γεμάτη σερβικές και ξένες λέξεις. [Μπορεί] να μη μοιάζει με τη γλώσσα των κοινών μας προγόνων. Αλλά οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι ακόμα υπέροχοι», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ζάεφ, συνεχίζει η ανακοίνωση, βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη θέση στη χώρα του, έχοντας να κερδίσει ένα δημοψήφισμα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναγκάζεται να απαντά σε τις διάφορες ομάδες της «Μακεδονίας». «Εμείς, οι πατριώτες του VMRO, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ο κ. Ζάεφ βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα, αλλά υπενθυμίζουμε ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν διαπληκτίζονται για τέτοια πράγματα όπως η γλώσσα. Η Κύπρος, όταν έγινε μέλος της ΕΕ, δεν άρχισε να υποστηρίζει ότι η κυπριακή είναι ξεχωριστή γλώσσα και οι Κύπριοι είναι απολύτως κατανοητοί στην Αθήνα. Η τρέλα να ζητά κανείς αναγνώριση μιας γλώσσας είναι σαν οι Αυστριακοί να ισχυρίζονται ότι η γλώσσα τους δεν είναι Γερμανική».
Αν «Μακεδονία» θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση του VMRO, θα πρέπει να ασχοληθεί με πιο σημαντικά και ουσιαστικά θέματα της εσωτερικής της πολιτικής και να μην επιτρέπει να εφευρίσκονται λόγοι για την επιδείνωση των φιλικών σχέσεων με τη Βουλγαρία.
«Δυστυχώς, πολλοί από μας – κινούμενοι από ξένα συμφέροντα – χρησιμοποιούν τα λόγια του Ζάεφ ως ευκαιρία για καυγά με τη «Μακεδονία». Αυτό εξυπηρετεί κάποιες πρωτεύουσες προς τον νότο, τα δυτικά και τα βορειοανατολικά, των οποίων στόχος ήταν πάντα να σπείρουν, διχόνοια, σύνορα και διαφορές μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.
Γι’ αυτό το VMRO αντιτίθεται σε αυτές τις ομάδες στη Βουλγαρία και κατανοεί τη λεπτή θέση του Ζάεφ στη «Μακεδονία». Αλλά, να θυμίσουμε στον κ. Ζάεφ, ότι πρέπει να κερδίσει την κοινή γνώμη όχι μόνο στη «Μακεδονία», αλλά και στη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία είναι κάτι παραπάνω από φίλη και οι Βούλγαροι υποστηρίζουν την πορεία της «Μακεδονίας» προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλλά οι Βούλγαροι θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν αυτά τα καθημερινά αστεία με την ιστορία. Και ακριβώς εμείς, οι Βούλγαροι, θα έχουμε την τελευταία λέξη όταν η «Μακεδονία» θα βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ.
Η Βουλγαρία ήταν πάντα γενναιόδωρη με το όνομα της «Μακεδονίας». Πάντα ενθαρρύναμε τη χρήση του, επειδή η «Μακεδονία» είναι το λίκνο της βουλγαρικής αναγέννησης και μέρος της ιστορίας μας. Σήμερα, πολλές από τις κεντρικές πλατείες, μνημεία, λεωφόρους στη Βουλγαρία φέρουν αυτό το όνομα. Εμείς ποτέ δεν αντιταχθήκαμε όταν το «Μακεδονικό» απελευθερωτικό κίνημα χρησιμοποίησε αυτό το όνομα – επειδή ήταν απόδειξη του ότι η υπόθεση της απελευθέρωσης εκεί ήταν τοπική, πραγματική, φυσική, και ως εκ τούτου δίκαιη. Ούτε οι πρόγονοί μας, ούτε εμείς δεν διακρίνουμε μεταξύ των λέξεων «μακεδονικός» και βουλγαρικός. Είναι δύο ονομασίες για το ίδιο πράγμα. Τα τρία λιοντάρια στο έμβλημά μας συμβολίζουν σήμερα τη Μοισία, τη Θράκη και τη «Μακεδονία». Και, όπως ο μεγάλος Ιβάν Μιχάηλοφ από το Νόβο Σέλο, Σίπσκο στη σημερινή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είπε: «Αν μου πει κάποιος ότι δεν είμαι «Μακεδόνας», θα του κόψω τη γλώσσα, αν μου πει ότι δεν είμαι Βούλγαρος, θα του κόψω το κεφάλι».
Έτσι, κύριε Ζάεφ, σας καταλαβαίνουμε και σας υποστηρίζουμε και δεν θα λέμε τα ίδια με τους εχθρούς των κοινών μας συμφερόντων. Δεν θα λέμε τα ίδια με όσους θέλουν να μας χωρίσουν. Αλλά μην τους βοηθάτε, παρακαλούμε. Αφήστε την κοινή μας ιστορία της ειρήνης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε, επίσης:Ο Ζόραν Ζάεφ χρησιμοποιεί μόνο την ονομασία «Μακεδονία»